Πλήρης ημερών, στα 94 του χρόνια, πέθανε ο πολυβραβευμένος Τσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκδοτικός του οίκος στη Γαλλία, γνωστοποιείται πως ο Γάλλο- Τσέχος συγγραφέας πέθανε τη Τρίτη 11 Ιουλίου, στο διαμέρισμά του στο Παρίσι.
Αν και κάθε χρονιά ήταν ανάμεσα στα φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, δεν κατάφερε ποτέ να το κερδίσει. Υπήρξε ένας από τους πιο πολύ- μεταφρασμένους συγγραφείς στον κόσμο.
Εκδιώχθηκε από τη χώρα του λόγω των κουμμουνιστικών του πεποιθήσεων και από το 1975 μέχρι και τον θάνατό του έζησε στο Παρίσι. Τον Οκτώβριο του 2007, δεν πήγε στην Τσεχία για να παραλάβει το κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.
Και χρειάστηκαν περισσότερα από 20 χρόνια προκειμένου το μπεστ-σέλερ του Κούντερα «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» να δημοσιευθεί επίσημα στα τσέχικα.
Τα πιο γνωστά του έργα ήταν «Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης», «Το βαλς του αποχαιρετισμού», «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι», «Η αθανασία», «Η βραδύτητα», «Η άγνοια» κ.α
Εμείς συγκεντρώσαμε πέντε διαφορετικά πράγματα που θα θυμόμαστε από εκείνον:
- Κατάφερε να κάνει το έργο του πιο γνωστό από τον ίδιο.
Μπορεί η είδηση του θανάτου του Κούντερα να κυκλοφόρησε σ’ όλα τα Μ.Μ.Ε παγκοσμίως, παρ’ όλα αυτά πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν τίποτα για εκείνον.
Αν όμως τους αναφέρεις τον τίτλο «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» σίγουρα,τον έχουν έστω, ακουστά. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά βιβλία, γραμμένο το 1984, έγινε ακόμα πιο δημοφιλές όταν τέσσερα χρόνια μετά ο Αμερικανός σκηνοθέτης Φίλιπ Κάουφμαν το μετέφερε στη μεγάλη οθόνη.
Μπορεί το φιλμ να θεωρήθηκε επιτυχημένο, ενόχλησε όμως τόσο πολύ τον Κούντερα, που δεν επέτρεψε κανένα άλλο βιβλίο του να γίνει ταινία.
- Είχε προβλέψει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
O Μίλαν Κούντερα είχε προβλέψει από το 1983 τον πόλεμο που ξεκίνησε ο Πούτιν το 2022.
Στο βιβλίο «A Kidnapped West-The Tragedy of Central Europe», που έγραψε πριν 40 χρόνια σημείωνε χαρακτηριστικά: «ένα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά έθνη (η Ουκρανία) εξαφανίζεται σιγά σιγά. Και αυτό το τεράστιο, σχεδόν απίστευτο γεγονός συμβαίνει χωρίς να το καταλάβει ο κόσμος».
Μάλιστα πριν λίγους μήνες, παρά την προχωρημένη του ηλικία, προχώρησε στην επανέκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου.
- Έγραφε σε δύο γλώσσες
Ξεκίνησε να γράφει στα τσεχικά, ωστόσο, από το 1993 και έπειτα, τα μυθιστορήματά του γράφτηκαν στη γαλλική γλώσσα. Εξάλλου, ο ίδιος και η σύζυγός του, μετά από αποκλεισμούς και διώξεις, κατέφυγαν το 1975 στη Γαλλία, όπου ο Κούντερα έλαβε τη γαλλική υπηκοότητα, εφόσον η πατρίδα του τού είχε αφαιρέσει την τσεχική. Το αστείο είναι ότι η Τσεχία τού την επέστρεψε, πριν τέσσερα χρόνια, όταν του ήταν παντελώς άχρηστη.
Ο ίδιος μετέφρασε στα γαλλικά και τα πρώτα του έργα από τα τσέχικα. «Η Αθανασία» (1990) ήταν ο τελευταίο βιβλίο που έγραψε στη μητρική του γλώσσα.
- Εκούσια εξαφανισμένος
«Επί μισό αιώνα κατοικούσε με την σύζυγό του Βέρα στο 7ο διαμέρισμα του Παρισιού, έχοντας αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας, αρνούμενος οποιαδήποτε εμφάνιση στην τηλεόραση για 35 ολόκληρα χρόνια που είχε ως αποτέλεσμα να διαγραφεί από την πραγματικότητα» γράφει χαρακτηριστικά η γαλλική «Le Monde».
Εξάλλου, ο ίδιος ανέφερε, συχνά, τα λόγια του Φλομπέρ: «Ο καλλιτέχνης πρέπει να κάνει τους επόμενους να πιστέψουν ότι δεν έζησε ποτέ».
- Ο Ανδρέας Παπανδρέου δήλωνε μεγάλος φαν
Τη δεκαετία του 1980, όταν κυκλοφόρησε η «Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι» μπήκε αμέσως στη λίστα με τα ευπώλητα στη χώρα μας.
Τον Μάιο του 1989, ο τότε πρωθυπουργός ,Ανδρέας Παπανδρέου, δήλωνε ότι το βιβλίο του Κούντερα τού είχε κάνει εξαιρετική εντύπωση. Εκείνη την περίοδο είχε ξεσπάσει στη χώρα το σκάνδαλο Κοσκωτά και πολλοί έσπευσαν να τον ειρωνευτούν, λέγοντας ότι δεν είχε καταλάβει τίποτα από το νόημα του βιβλίου.