Art & Culture

Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου που όλοι λάτρεψαν

Μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο ο σπουδαίος ηθοποιός έχασε τη μάχη στις 8 Νοεμβρίου 2005 και πέρασε στην αιωνιότητα. Θα είναι για πάντα όμως ζωντανός μέσα από τις ταινίες που πρωταγωνίστησε, μέσα από την «Τρελή Οικογένεια», την «Ιταλίδα από την Κυψέλη» και τον αξέχαστο ρόλο του Αλέκου Σαμιωτάκη στη θρυλική ταινία «Δεσποινίς Διευθυντής» δίπλα στην Τζένη Καρέζη.

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης σε όλη τη ζωή του παρέμεινε συνεπής στα πιστεύω του, ακόμα και όταν αυτά του στοίχισαν ρόλους, επιτυχίες και χρήματα. Αριστερός από μικρή ηλικία, αγωνιστής στα δύσκολα, ήρεμη δύναμη μέχρι το τέλος. Αν και ο μπαμπάς του ονειρευόταν μια μεγάλη καριέρα στο Πολεμικό Ναυτικό εκείνος γοητεύτηκε από το θέατρο μετά από μια παράσταση του Κάρολου Κουν και στη συνέχεια γοήτευσε τους πάντες.

Τους κριτικούς του κινηματογράφου -που έφτασαν στο σημείο μετά την πρώτη του εμφάνιση να γράψουν «Παρουσιάστε όπλα. Επιτέλους, ένας εραστής στο ελληνικό θέατρο»-, τις συμπρωταγωνίστριες του με μεγαλύτερη θαυμάστρια πάντα την Έλλη Λαμπέτη, και φυσικά όλο τον γυναίκειο πληθυσμό που παραληρούσε στο πέρασμά του. Χαρτάκια στη σκηνή της Επιδαύρου, «ντου» στα καμαρίνια, σκισμένα ρούχα και λιποθυμίες από θαυμάστριες όλων των ηλικιών ήταν μόνο μερικές από εκδηλώσεις θαυμασμού που συναντούσε.

Έτσι άρχισαν όλα

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης προερχόταν από αστική οικογένεια. Φοίτησε στα καλύτερα σχολεία και ο μπαμπάς του ήταν μεγαλοδικηγόρος από τη Μάνη.

Οι γονείς του ονειρεύονταν μια καριέρα για τον γιο τους στο Πολεμικό Ναυτικό. Όμως ο νεαρός Αλέκος είχε άλλες βλέψεις. Ο ίδιος ονειρευόταν να σπουδάσει σκηνοθεσία στις ΗΠΑ αλλά τελικά τον κέρδισε η υποκριτική και έδωσε εξετάσεις στη Σχολή του Εθνικού θεάτρου, όπου πέρασε πρώτος.

Ο Δημήτρης Χορν, ένας από τους καθηγητές του ήταν και από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του. Ο πρώτος του ρόλος ήρθε από την Κατερίνα Ανδρεάδη και αφορούσε την ταινία «Φθινοπωρινή Παλίρροια». Ο νεαρός Αλέκος Αλεξανδράκης, σύμφωνα με πληροφορίες, την επισκέφτηκε με λουλούδια στο σπίτι της μαζί με την Άννα Συνοδινού και έτσι πήρε το ρόλο.

Στις 9 Ιουλίου 1949 ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή και οι καλές κριτικές που ακολούθησαν ανέβασαν από την αρχή πολύ ψηλά τον πήχη.

Κλασικές ταινίες, σπουδαίοι ρόλοι

Η συνεργασία με τον Φιλοποίμηνα Φίνο δεν άργησε να έρθει. Ενώ ήδη ο Αλεξανδράκης έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη, με την ταινία «Δύο κόσμοι», σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου ο Φίνος τον πλησίασε και τον έβαλε στο δυναμικό της εταιρείας τους.

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης συνολικά πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 75 κινηματογραφικές ταινίες πολλές από τις οποίες άφησαν εποχή και προβάλλονται με μεγάλη επιτυχία μέχρι και σήμερα.

Μεγάλη ήταν όμως και η πορεία του στο θέατρο καθώς καταπιάστηκε με σπουδαίους ρόλους και βγήκε πάντα νικητής. Από το 1956 ήταν θιασάρχης και 35 χρόνια και εκεί σκηνοθέτησε τις μεγάλες του παραγωγές.

Σημείο αναφορά της σπουδαίας του καριέρας είναι όμως η ταινία «Συνοικία του όνειρο» του 1961 σε σενάριο του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη και του Κώστα Κοτζιά. Η ταινία σχολίαζε με ιδιαίτερο τρόπο την κατοχή, τον εμφύλιο, την ταλαιπωρία χιλιάδων Ελλήνων και λογοκρίθηκε αμέσως. Στο έργο πρωταγωνιστούσαν ηθοποιοί που είχαν και οι ίδιοι βιώσει δύσκολες στιγμές και ενσάρκωσαν με ρεαλιστικό τρόπο ρόλους συμβολικούς. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή του Γρηγόρη Μπιθικώτση στο τραγούδι «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» του Μίκη Θεοδωράκη.

Η ταινία λογοκρίθηκε και μετά από πολλά χρόνια προβλήθηκε μια «κομμένη» της εκδοχή δυσαρεστώντας πολύ το Αλέκο Αλεξανδράκη που είχε πιστέψει πολύ στη δημιουργία της και είχε επενδύσει ότι χρήματα είχε βγάλει μέχρι τότε στην καριέρα του.

Οι γυναίκες της ζωής του

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης αγαπήθηκε με πάθος και υπήρξε πολύ δοτικός με όλες τις γυναίκες που συνδέθηκε στη ζωή του. Από τους μεγάλους έρωτές του γνωρίζουμε είναι ο γάμος του με την Έλλη Λαμπέτη, που δεν κράτησε πολύ αλλά τον σημάδεψε. Το ίδιο και ο γάμος του με την Κλοντ Σαμπαντού, μια πανέμορφη Γαλλίδα με την οποία έμεινε μαζί σχεδόν τρία χρόνια.

Το 1956, ο ηθοποιός παντρεύτηκε την ηθοποιό Αλίκη Γεωργούλη με την οποία ανέβασαν σημαντικά έργα και αγωνίστηκαν μαζί για τη δημοκρατία. Και αυτός ο γάμος όμως κράτησε μόνο τέσσερα χρόνια. Με την ελβετίδα Βερένα Γκάουερ παντρεύτηκε επίσης και απέκτησε δύο παιδιά τα οποία αναγκάστηκε να στερηθεί πολύ γρήγορα καθώς χώρισε μόλις γνώρισε τη Νόνικα Γαληνέα.

Οι εφημερίδες της εποχής μιλούσαν για μια σχέση ζωής και παρότι το ζευγάρι έμεινε μαζί 21 χρόνια δεν παντρεύτηκε ποτέ.

Φωτογραφίες: Αλέκος Αλεξανδράκης / Alekos Alexandrakis Fans Page

Η Νατάσα Μαστοράκου είναι απόφοιτος Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επικοινωνίας, έχει πτυχίο κλασικού πιάνου αλλά η μεγάλη της αγάπη ήταν πάντα το πολιτιστικό ρεπορτάζ. Εδώ και 20 χρόνια «οργώνει» θέατρα, μουσικές σκηνές, συναυλίες, εκθέσεις και ξετρυπώνει πρόσωπα και ιστορίες που την συγκινούν.