Όταν ήμουν παιδί, είχα μια γειτόνισσα που κάθε Σάββατο έβαζε δυνατά το έργο της Μαρία Κάλλας.
Το παιδικό μου μυαλό, αναρωτιόταν συχνά εκείνη την εποχή πως γίνεται κάποιος να ακούει όπερα για να χαλαρώσει. Την έβλεπα από το παράθυρό μου με ένα ποτήρι κρασί να κάθεται στην πολυθρόνα της και να ακούει ευλαβικά την σπουδαία φωνή με την ρόμπα της σαν αριστοκράτισσα άλλης εποχής.
Αργότερα κατάλαβα ότι η φωνή, είναι το πιο μαγικό μουσικό όργανο και η Μαρία Κάλλας ήταν χαρισματική!
Σήμερα, είχα την τύχη να παρακολουθήσω αποκλειστικά την ταινία CALLAS – PARIS, 1958 με θέματο ντεμπούτο της στην Όπερα του Παρισιού, τη θρυλική παράσταση που έδωσε για μία και μόνο βραδιά στις 19 Δεκεμβρίου του 1958, λίγο πριν βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Η σκηνοθεσία και η παραγωγή είναι του Tom Wolf, ενός ανθρώπου που γνώρισα μέσα από την αγάπη του για την Μαρία Κάλλας και αφορμή το βιβλίο και την καταπληκτική παράσταση που έδωσε πριν λίγα χρόνια η Μόνικα Μπελούτσι στο Ηρώδειο. Ο Tom Wolf έχει εξελιχθεί πραγματικά στον σημαντικότερο συλλέκτη και ειδικό του έργου της.
Η ταινία είναι σπουδή και είναι ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά γεγονότα του 20ού αιώνα. Η «ντίβα» ερμηνεύει τις ομορφότερες άριες από διάσημες όπερες όπως η «Νόρμα», «Τροβατόρε», «Κουρέας της Σεβίλλης».
Κάποιοι το ονόμασαν το «Μεγαλύτερο Show στη Γη», κάποιοι άλλοι το «Διαμάντι της Παγκόσμιας Μουσικής»
Το σίγουρο είναι μια αριστουργηματική perfomance και μια σπουδαία παρακαταθήκη από την τεράστια Μαρία Κάλλας…
Τη Μαρία της Ελλάδας και την Κάλλας του κόσμου….
Δείτε το trailer εδώ :
H προβολή της στους ελληνικούς κινηματογράφους αναμένεται στις 2 και 3 Δεκεμβρίου. Η ταινία θα παιχτεί τις εξής μέρες και ώρες στις παρακάτω αίθουσες.
Village AT THE MALL:
2 Δεκεμβρίου, 17:20
2 Δεκεμβρίου, 19:30
3 Δεκεμβρίου, 17:20
3 Δεκεμβρίου, 19:30
Village PENTH:
2 Δεκεμβρίου, 20:00
3 Δεκεμβρίου, 20:00
Village ΠΑΓΚΡΑΤΙI:
2 Δεκεμβρίου, 19:00
3 Δεκεμβρίου, 19:00
Ιnfo για την ταινία:
Το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός του 2023 μόλις ανακοινώθηκε.
Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, το μυθικό της ντεμπούτο στην Όπερα του Παρισιού, η θρυλική παράσταση που έδωσε για μία και μόνο βραδιά στις 19 Δεκεμβρίου του 1958 προκαλώντας ανεπανάληπτο παγκόσμιο θαυμασμό, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε έγχρωμη 4K αποκατάσταση και Dolby Atmos, αποκλειστικά για τη μεγάλη οθόνη.
Από τη δημιουργική ομάδα της πολυβραβευμένης ταινίας «Maria by Callas». Σε σκηνοθεσία και παραγωγή του σπουδαίου Γάλλου σκηνοθέτη Tom Volf, που έχει εξελιχθεί στον σημαντικότερο συλλέκτη και ειδικό του έργου της Μαρίας Κάλλας παγκοσμίως, συμπαραγωγή και αποκατάσταση από τον Samuel Francois-Steininger και παγκόσμια διανομή από την Piece of Magic Entertainment.
Με τις μυθικές άριες της Κάλλας από τα έργα Νόρμα, Τροβατόρε, ο Κουρέας της Σεβίλλης και ολόκληρη τη Β’ πράξη από την Τόσκα.
Η ταινία πραγματοποίησε εντυπωσιακή πρεμιέρα το Σάββατο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης παρουσία των δημιουργών της, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και γοητεύοντας το κοινό της αιώνιας πόλης. Υψηλού συμβολισμού η παρουσία της στενής φίλης της Μαρίας Κάλλας Nadia Stancioff και της Cecilia Gobbi, κόρης του Tito Gobbi, συμπρωταγωνιστή της Μαρίας Κάλλας – ως θρυλικός Scarpia – στην Τόσκα εκείνης της μαγευτικής βραδιάς, οι οποίες έκαναν δηλώσεις φανερά συγκινημένες παρακολουθώντας την ιστορική προβολή.
Από σήμερα, η σπουδαία ταινία ταξιδεύει σε 40 και πλέον χώρες για να παρουσιαστεί σε περισσότερους από 1.000 κινηματογράφους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Αυστραλίας, της Νότιας Ζηλανδίας και της Ιαπωνίας.
Στην Ελλάδα και την Κύπρο η ταινία θα προβληθεί στις 2 και 3 Δεκεμβρίου σε επιλεγμένους κινηματογράφους. Πάρτε μια γεύση της έγχρωμης μαγείας με το εντυπωσιακό τρέιλερ και επισκεφθείτε το mariacallas.film για να ενημερωθείτε για όλες τις παγκόσμιες ημερομηνίες προβολής και για να εξασφαλίσετε τα εισιτήριά σας σε Ελλάδα και Κύπρο.
Στην επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση της μεγάλης σοπράνο, η Volf Productions και η Composite Films ανακοινώνουν ότι μια από τις σπουδαιότερες κινηματογραφημένες ερμηνείες της Μαρίας Κάλλας, όλων των εποχών, έχει πλέον αποκατασταθεί σχολαστικά από τις αρχικές μπομπίνες σε χρώμα, ανάλυση 4Κ και ήχο Surround Dolby Atmos και προορίζεται για τη μεγάλη οθόνη με τον τίτλο «CALLAS- PARIS, 1958».
Μόλις επιλέχθηκε στην κατηγορία «History of Cinema» για να προβληθεί ως ειδική προβολή στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης, το «CALLAS – PARIS, 1958» αποτελεί το τελευταίο δημιούργημα πίσω από το βραβευμένο και αναγνωρισμένο από τους κριτικούς ντοκιμαντέρ Maria By Callas (2017) και διανέμεται παγκοσμίως από την Piece of Magic Entertainment.
Η πρόσφατα αποκατεστημένη ταινία για πρώτη φορά εξ ολοκλήρου έγχρωμη, θα λάβει παγκόσμια αποκλειστική κινηματογραφική προβολή, που θα κυκλοφορήσει μόνο στις κινηματογραφικές αίθουσες παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2023. Στην Ελλάδα και την Κύπρο στις 2 & 3 Δεκεμβρίου.
Επισκεφθείτε το MariaCallas.Film για όλες τις παγκόσμιες ημερομηνίες προβολής.
Η Μαρία Κάλλας υπήρξε αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα είδωλα της εποχής της, λαμβάνοντας περισσότερες δημοσιότητα ακόμα και από τη Μέριλιν Μονρόε ή την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, και εξακολουθεί φυσικά να γοητεύει τους λάτρεις της μουσικής μέχρι και σήμερα, οι οποίοι συγκλονίζονται από την τραγική ζωή της παράλληλα με την πρωτοφανή τεχνική και συναισθηματική δεξιοτεχνία των ερμηνειών της.
Αυτό το κινηματογραφικό αριστούργημα αποτίει φόρο τιμής στη διαρκή επίδραση ενός μουσικού θρύλου, που θεωρείται «η φωνή του 20ού αιώνα», προσκαλώντας τους εκλεκτούς θαυμαστές της αλλά και τις νέες γενιές να βιώσουν τη μαγεία αυτής της ιστορικής στιγμής, τώρα, όμορφα αποκατεστημένη από πρόσφατα ανακαλυφθείσες αυθεντικές μπομπίνες, για να γιορτάσει την εκατονταετή επέτειο της. CALLAS – ΠΑΡΙΣΙ, 1958 – Μια νύχτα που θα μείνει αξέχαστη. Η Μαρία Κάλλας, η πεμπτουσία της ντίβας και η σημαντικότερη προσωπικότητα της όπερας στον 20ό αιώνα, έκανε το ντεμπούτο της στην πόλη του φωτός, με αυτή τη θρυλική παράσταση στην πολυτελή Όπερα του Παρισιού στις 19 Δεκεμβρίου 1958, για μία μόνο βραδιά.
Ήταν ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό γεγονός παγκοσμίως, καθώς παρευρέθηκα μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Γαλλίας René Coty, ο Jean Cocteau, ο Δούκας και η Δούκισσα του Windsor, ο Charlie Chaplin, η Brigitte Bardot και πολλοί άλλοι. Η Κάλλας εμφανίστηκε στην δημοφιλή σκηνή φορώντας την πιο κομψή της υψηλή ραπτική και κοσμήματα αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Ξεκίνησε με τον χαρακτηριστικό της ρόλο, το Casta diva της Νόρμα, ακολουθούμενη από τη στοιχειωμένη σκηνή του από τον Τροβατόρε, πριν ελαφρύνει τη διάθεση με το σκανδαλώδες Una voce poco fa από τον Κουρέα της Σεβίλλης. Η κορύφωση της βραδιάς ήρθε στο δεύτερο μέρος με την πλήρως σκηνοθετημένη παράσταση της Β’ Πράξης της Tosca.
Το ρεπερτόριο αυτής της παράστασης αναδεικνύει το μέγεθος και τις απεριόριστες διαστάσεις της Κάλλας, τόσο φωνητικά, όσο και υποκριτικά.
Διαθέσιμη για πρώτη φορά εξ ολοκλήρου έγχρωμη και σε 4K Ultra HD – σχολαστικά αποκατεστημένη από τις πρόσφατα ανακαλυφθείσες αρχικές μπομπίνες 16mm και μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα πηγή ήχου – αυτή είναι μια ευκαιρία να βιώσετε αυτή την ιστορική παράσταση, όπως ποτέ άλλοτε.
Αυτή η οπτική αποκατάσταση της ταινίας είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Ο ήχος Dolby Atmos, εξίσου πολύτιμος, έχει αποκατασταθεί με τρομερή φροντίδα, αντλώντας απευθείας από τα προσωπικά αρχεία της Μαρίας Κάλλας. Κάθε νότα, κάθε απόχρωση της απαράμιλλης φωνής της έχει διατηρηθεί για τις επόμενες γενιές. Η επίπονη μίξη του ήχου και το mastering ανατέθηκαν στα εξειδικευμένα χέρια των Miraval Studios, διασφαλίζοντας ότι η ακουστική εμπειρία είναι εξίσου συναρπαστική με την οπτική.
Ο Tom Volf, σκηνοθέτης και παραγωγός του «CALLAS – PARIS, 1958», σχολιάζει: Το 2021, σε ένα υπόγειο στην Αθήνα, έκανα μια απίστευτη ανακάλυψη – τις αυθεντικές μπομπίνες ταινιών μιας ιστορικής παράστασης: το ντεμπούτο της Μαρίας Κάλλας στο Παρίσι. Μετά από χρόνια εργασιών αποκατάστασης, είναι τιμή μου να παρουσιάζω αυτή την ταινία όχι μόνο επειδή είναι η πρώτη φορά που το κοινό θα δει μια έγχρωμη παράσταση της Μαρίας Κάλλας, αλλά και επειδή δίνει σε όλους μας την ευκαιρία να βιώσουμε πώς ήταν να βρισκόμαστε σε εκείνη την Όπερα το 1958 και να περνάμε τη νύχτα με τη μεγαλύτερη τραγουδίστρια όπερας όλων των εποχών