Art & Culture

Δήμητρα Γαλάνη: Από την «Κουτσή Κιθάρα» στην «Είσοδο Κινδύνου» – 55 χρυσά χρόνια στη μουσική

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει την τραγουδοποιό Δήμητρα Γαλάνη (ΦΩΤΟ) που συνοδεύεται από ένα κουαρτέτο εξαιρετικών Ελλήνων μουσικών (ΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ) με κεντρικό άξονα τραγούδια που έχουν γράψει οι μεγάλοι μας δημιουργοί, ποιητές και συνθέτες στην συναυλία με τίτλο «Chronos» (Xρόνος), στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Κυριακή 19 Ιουλίου 2015. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και παρουσιάστηκε στο κοινό στις 17-18 Ιουλίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ/ΕΥΗ ΦΥΛΑΚΤΟΥ

Αν κοιτάξει κάποιος την δισκογραφία της Δήμητρας Γαλάνη θα νομίζει ότι βλέπει τρεις καριέρες σε μια.

Η Δήμητρα Γαλάνη είναι από τους λίγους καλλιτέχνες στην ελληνική μουσική σκηνή που έχουν μια ολοκληρωμένη πορεία με σπουδαίες συνεργασίες και δεκάδες τεράστιες επιτυχίες.

Αυτές τις μέρες η σπουδαία ερμηνεύτρια εμφανίζεται στο VOX μαζί με την Παυλίνα Βουλγαράκη και παρουσιάζει –εκτός από νέο δίσκο της- ένα πρόγραμμα από όλη την καριέρα της.

Σταθερά δίπλα της ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος, ο βασικός συντελεστής στην μπάντα της με τον οποίο υπογράφουν και το τελευταίο τους άλμπουμ που γράφτηκε την περίοδο της πανδημίας, σε ένα σπίτι, και κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2023.

Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…

Ήταν σε όλους δεδομένο ότι η μικρή Δήμητρα θα ασχοληθεί με τη μουσική και εκείνη έπαιρνε απλώς την κιθάρα της και τραγουδούσε.

Από τα 16 της χρόνια και εκείνη την τυχαία συνάντηση με τον Δήμο Μούτση μέχρι σήμερα, οι επιτυχίες, οι συνεργασίες, οι πωλήσεις, οι ζωντανές εμφανίσεις, όλη της η πορεία, είναι γραμμένα με χρυσά γράμματα.

Ο μπαμπάς της Γαλάνη είχε μεγάλη λατρεία στη μουσική. Ο ίδιος ήταν τενόρος και παρόλο που δεν κατάφερε να αφήσει πίσω του μεγάλο έργο, ήθελε η μικρή του κόρη να έχει όλα τα εφόδια για να εξελίξει τη μεγάλη της αγάπη.

Στο σπίτι της Δήμητρας άκουγαν πάντα όπερα και κλασική μουσική, ενώ η ίδια λάτρευε το ραδιόφωνο. Σε μια εποχή που οι περισσότεροι λάτρευαν τα λαϊκά η οικογένεια της Γαλάνη ζούσε στο Κολωνάκι, πήγαινε στο Ηρώδειο και ήξερε απ’ έξω όλα τα έργα του Vivaldi.

H ίδια έχει εξομολογηθεί ότι είχε ακούσει τόσο πολύ όπερα στα παιδικά της χρόνια που για ένα μεγάλο διάστημα την είχε σχεδόν «σιχαθεί». Φυσικά στην πορεία την εκτίμησε ξανά και την αγάπησε εκ νέου.

Και ενώ στο σπίτι υπήρχε πιάνο η Δήμητρα γοητευόταν από τα δισκάκια με ροκ εν ρολ που έφερνε στο σπίτι η αδερφή της και έπαιζε συνέχεια κιθάρα.

Σε μια τέτοια στιγμή, σε ηλικία 16 ετών την συνάντησε τυχαία στο σπίτι μιας φίλης της ο Δήμος Μούτσης και άλλαξε τη ζωή της. Άκουσε τη φωνή της, την κατεύθυνε σωστά και χωρίς και η ίδια να το καταλάβει, ο μπαμπάς της υπέγραφε για χάρη της το πρώτο της επαγγελματικό της συμβόλαιο στην Columbia.

Ο πρώτος δίσκος «Ένα χαμόγελο» σε μουσική Δήμου Μούτση και στίχους Νίκου Γκάτσου ήρθε το 1969. Και όταν το ξεκίνημα είναι τέτοιο, η συνέχεια δεν μπορεί παρά να είναι αντάξια.

Συνεργασίες που άφησαν εποχή

Η αγάπη της Δήμητρας Γαλάνη για τη μουσική, η φλόγα που έβλεπαν όλοι στα μάτια της, η εξαιρετική φωνή της, έφεραν κοντά της χωρίς να το καταλάβει τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Βασίλη Τσιτσάνη.

Ο Μάνος Χατζιδάκις άκουσε τη φωνή της από τον Νίκο Γκάτσο, τον πιο σπουδαίο άνθρωπο που γνώρισε στη ζωή της και της ζήτησε να τραγουδήσει στην «Επιστροφή» το 1970 μαζί με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

«Μεγαθήρια» της ελληνικής μουσικής της ζητούν να τραγουδήσει μελωδίες τους, ο Χατζιδάκις της εμπιστεύεται έργα του, ο Μίκης της ζητάει αργότερα να πει τους «Χαιρετισμούς», ο Ξαρχάκος την παίρνει μαζί του στις συναυλίες του, ο Σπανός της γράφει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού πενταγράμμου και η λίστα δεν έχει τέλος.

Όταν ο Βασίλης Τσιτσάνης την πήρε τηλέφωνο σε ηλικία 21 ετών και της ζήτησε να τραγουδήσει το «Ακρογιαλιές δειλινά» εκείνη απάντησε ότι δεν είναι λαϊκή τραγουδίστρια. «Είσαι και δεν το ξέρεις» απάντησε ο Τσιτσάνης. Και η ιστορία έδειξε πόσο δίκιο είχε.

Μουσική στο σήμερα

50 χρόνια μετά από τότε η Δήμητρα Γαλάνη είναι ακόμα παρούσα. Και όχι απλώς με την τεράστια ιστορία της, αλλά με αυτά που μας χαρίζει σήμερα και σχεδιάζει για το μέλλον. Ακούει συνεχώς μουσική, ζει την καθημερινότητα όπως όλοι μας και κυρίως τραγουδάει. Με μια χροιά που είναι αδύνατον να μην αναγνωρίσεις.

Τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει, αλλά και αυτά που έχει γράψει έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα τις ζωές μας. Έχουμε αγαπήσει, πονέσει, κλάψει και κυρίως ονειρευτεί με τη φωνή της. Με τις μελωδίες της από το Χάραμα, τα «Στερεότυπα», την «Κουτσή κιθάρα», το «Αν», το «Δυο μέρες μόνο», την «Αθανασία», την «Ατομική μου ενέργεια» το «Ηταν μια φορά κι ένα καιρό».

Όσοι ξέρουν την Δήμητρα Γαλάνη σε προσωπικό επίπεδο μιλούν για ένα άνθρωπο απίστευτα ευγενή και γενναιόδωρο. Για έναν καλλιτέχνη που δοκιμάζει συνεχώς νέα πράγματα και δίνει πάντα χώρο στη νέα γενιά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει αναδείξει πολλούς από τους καλλιτέχνες που σήμερα μεσουρανούν.

Η Δήμητρα Γαλάνη έχει όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν ένα καλλιτέχνη σπουδαίο. Αλλά ποτέ δεν επαναπαύτηκε σε αυτά. Η εξέλιξη, το ψάξιμο και η αναζήτηση του καινούργιου είναι στη φύση της παρέα με το τεράστιο ταλέντο και την υπέροχη φωνή της. Και όταν την ρωτήσεις ποιες στιγμές στη ζωή της δεν θα ξεχάσει ποτέ, εκτός από την συνάντηση με τους σπουδαίους συνθέτες, θα σου πει για μια βραδιά στη Νέα Υόρκη το 1976. Όταν πήγε στο Madison Square Garden να ακούσει τον μπασίστα Ρον Κάρτερ μαζί με άλλους 17.000 ανθρώπους και 20 λεπτά μετά βρέθηκε απέναντι στο θρύλο που λέγεται Μπομπ Μάρλεϊ.

Φωτό εξωφύλλου: Εύη Φυλακτού

Η Νατάσα Μαστοράκου είναι απόφοιτος Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επικοινωνίας, έχει πτυχίο κλασικού πιάνου αλλά η μεγάλη της αγάπη ήταν πάντα το πολιτιστικό ρεπορτάζ. Εδώ και 20 χρόνια «οργώνει» θέατρα, μουσικές σκηνές, συναυλίες, εκθέσεις και ξετρυπώνει πρόσωπα και ιστορίες που την συγκινούν.