Business

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης πήγε κοντά στην Μαριάννα του – Μια ζωή σαν μυθιστόρημα

Έφυγε από τη ζωή ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, επικεφαλής του φερώνυμου ομίλου και από τους ισχυρότερους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας και ναυτιλίας, που μαζί με την αγαπημένη του Μαριάννα πρωταγωνίστησαν στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας για δεκαετίες.  

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου, γιος του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη. Ήταν το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας, καθώς προηγούνται τα τέσσερα αδέλφια του, Παύλος (1925 – 1984), Αμαλία (1927 – 2016), Σήφης (1929 – 2002), Νίκος (1931-1973) και έπονται άλλα τρία οι Γιώργος (1936-), Θεόδωρος (1942-1996) και Ελένη.

Αποφοίτησε το 1955 από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ακολούθησε καριέρα αξιωματικού στο Πολεμικό ναυτικό (τότε Βασιλικό Ναυτικό), όπως ο αδελφός του, Νίκος. Αποστρατεύθηκε αναγκαστικά τον Ιούλιο του 1967 από το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου με τον βαθμό του πλωτάρχη, λόγω της αντιστασιακής του δράσης, και εξορίστηκε στην Αμοργό.

Μυήθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα του Ναυτικού και βοήθησε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσης κινήματος. 

Η οικονομική αυτοκρατορία

Από τη ναυτιλία μέχρι τα media και από την ενέργεια μέχρι τις τραπεζικές επενδύσεις και τον τουρισμό, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, αφήνει πίσω του μια οικονομική αυτοκρατορία.

Ξεκίνησε να ασχολείται με τις επιχειρήσεις στις αρχές της δεκαετίας του ’70 δίπλα στον αδελφό του Νίκο ο οποίος ήδη από τη δεκαετία του ’60  είχε δημιουργήσει τον σταθμό εφοδιασμού πλοίων στους Καλούς Λιμένες στην Κρήτη και το διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους, στην Κόρινθο.

Ο αιφνίδιος θάνατος του Νίκου Βαρδινογιάννη, το 1973, έφερε στο τιμόνι των επιχειρήσεων τον Βαρδή, ο οποίος για μισό αιώνα δούλεψε δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Με ναυαρχίδα τη Motor Oil, οι επιχειρήσεις του Βαρδή Βαρδινογιάννη περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από τον πετρελαϊκό, τον εφοπλιστικό, τον τραπεζικό και τον ξενοδοχειακό χώρο, καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης: Optima bank, Vegas Oil and Gas (Αίγυπτος), AvinOil, Τράπεζα Πειραιώς, ANEK Lines, Star Channel, Alpha TV, NJV Athens Plaza, AVE Group of Companies, Odeon, κ.ά.

Από το 1989 ασχολήθηκε και με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ιδρύοντας τους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega (τον οποίο κατείχε μέχρι το 2019) και Star τον οποίο κατέχει έως σήμερα ενώ από το 2018 κατέχει παράλληλα και τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Alpha.

“Μέναμε σε ένα σπιτάκι χωρίς ηλεκτρικό”

Τα πρώτα χρόνια του γάμου τους με τη Μαριάννα ζούσαν σε ένα διαμέρισμα στην οδό Πιπίνου στην Κυψέλη, κοντά στην Πατησίων.

Η Μαριάννα εργαζόταν στην αμερικανική πρεσβεία, μιας και ο μισθός του σημαιοφόρου, τότε, Βαρδή, ήταν μόλις 2.500 δρχ. το μήνα. Για επιπλέον χρήματα, εργαζόταν και στο ραδιοφωνικό σταθμό ως εκφωνήτρια ειδήσεων στην Αμερικανική Βάση στο Ελληνικό, όπου γνώρισε και τη Μελίνα Μερκούρη μετέπειτα φίλη της.

Όπως έχει πει η ίδια η Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Τις βασικές αρχές μου τις έδωσαν οι γονείς μου, αλλά ο άνδρας μου ουσιαστικά διαμόρφωσε τον χαρακτήρα μου».

Όταν ο Βαρδής βρέθηκε εξόριστος στην Αμοργό από τους Απριλιανούς, το ζευγάρι είχε ήδη αποκτήσει τα τρία από τα πέντε παιδιά τους (τον Γιάννη, την Χριστιάνα, τον Γιώργο, τον Νίκο και την Βαρδιάννα), με το τρίτο νεογέννητο στην κούνια.

Η Μαριάννα, πήρε ένα καΐκι στο καταχείμωνο μαζί τα μεγαλύτερα παιδιά τους και πήγε να βρει τον άντρα της.

«Μέναμε σε ένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό, πλημμυρισμένοι όμως από την αγάπη και τη συμπαράσταση των κατοίκων της Αμοργού. Δεν θα τους ξεχάσω ποτέ… Κάθε μέρα έβρισκα στο παράθυρό μας πότε ένα μπουκάλι γάλα, πότε δύο αυγά, ένα ζεστό ψωμί… Η αγάπη τους ήταν βάλσαμο στην ψυχή μας», είχε αναφέρει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε συνέντευξή της, περιγράφοντας τα δύσκολα εκείνα χρόνια. 

Η απόπειρα δολοφονίας από την «17 Νοέμβρη»

Στις 9:20 το πρωί της 20ης Νοεμβρίου του 1990 ο 57χρονος τότε Βαρδής Βαρδινογιάννης έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης στην πλατεία Διλβόη της Νέας Ερυθραίας.
Η τρομοκρατική οργάνωση «17Ν» είχε στήσει καρτέρι και εκτόξευσε τρεις ρουκέτες, με τον επιχειρηματία να σώζεται λόγω της ισχυρής θωράκισης του οχήματός του, αλλά και της μη συντονισμένης πυροδότησης μιας βόμβας τοποθετημένης σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Κάποιοι λέγανε ότι μόλις συνήλθε ο Βαρδής από το σοκ της επίθεσης, έβγαλε το πιστόλι του και γεμάτος οργή έψαχνες τους δράστες.
Στην ομολογία του το 2002, ο συλληφθείς Χριστόδουλος Ξηρός παραδέχθηκε τη συμμετοχή του ίδιου στην απόπειρα δολοφονίας του Βαρδινογιάννη, όπως και τριών ακόμη μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η γνωριμία και ο γάμος με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Ο Βαρδής γνώρισε τη σύζυγό του Μαριάννα, όταν αυτή ήταν ακόμα μαθήτρια σε ένα συγγενικό της σπίτι στον Πειραιά. Έρωτας αμοιβαίος από την πρώτη κιόλας ματιά τους. Στο δεύτερο βλέμμα κατάλαβε ότι αυτός ήταν ο άνθρωπος της ζωής της.

Με το που τέλειωσε το Γυμνάσιο, η Μαριάννα έφυγε για την Αμερική για να σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ στο Κολοράντο. Ακολούθησε τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος την ίδια ακριβώς περίοδο ως Σημαιοφόρος του Ναυτικού είχε σταλεί από το Σώμα στη Χαβάη και την Καλιφόρνια σε αποστολή παραλαβής κάποιου από τα επισκευασμένα παλαιά πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, τα οποία παραχωρούνταν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Οι δυο τους αλληλογραφούσαν αδιαλείπτως στα ξένα, κρατώντας αναμμένη τη φλόγα, παρότι απείχαν 5.500 χιλιόμετρα. Ήταν πλασμένοι ό ένας για τον άλλον, και καθένας ακολουθούσε τα χνάρια του άλλου. Καθώς λέγεται, όταν εκείνη διέπλευσε τον Ατλαντικό και επέστρεψε με το πολεμικό πλοίο στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας ο αξιωματικός, σχεδόν ταυτόχρονα γύρισε αεροπορικώς στην Ελλάδα.

Το ίδιο «πήγαινε-έλα» επαναλήφθηκε, όταν ο ένστολος αξιωματικός του Ναυτικού μετατέθηκε προσωρινά για μετεκπαίδευση στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ της Αγγλίας. Πήγε μαζί του. Εκεί παρακολούθησε Ιστορία της Τέχνης, που τόσο λάτρευε από παιδί.

Παντρεύτηκαν τον Μάιο του 1961, με κουμπάρο στη γαμήλια τελετή τον Χρήστο Λαμπράκη, συνομήλικο και γνωστό του Βαρδή από την κοινή στρατιωτική τους θητεία. Το ζευγάρι εγκαινίασε τη νέα του κοινή ζωή στο «προικώο» της Μαριάννας στην οδό Πιπίνου, στο ύψος της Πατησίων, στην Κυψέλη.

Αυτό το διαμέρισμα θα αποδεικνυόταν καλότυχο. Εκεί έφεραν στον κόσμο τα τρία τους πρώτα παιδιά, πριν μετακομίσουν στην κοντινή Φωκίωνος Νέγρη. Το πρώτο σπίτι, που στέγασε τα αρχικά οικογενειακά όνειρά τους, προσημειώθηκε για το δάνειο που πήρε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ώστε να ξεκινήσει με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Νίκο, την πρώτη τους επιχειρηματική απόπειρα: Τον σταθμό ανεφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων στους Καλούς Λιμένες, στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου.

Εκεί ξεκίνησε μία κοινή ζωή που έγραψε τη δική της, μοναδική ιστορία.

author
Η Biz & Bloom είναι η νέα σου πηγή ειδήσεων γύρω από την επιχειρηματικότητα και την τεχνολογία. Εδώ θα βρεις εμπνευσμένους ανθρώπους, καινοτόμες ιδέες και επιτυχίες από τον κόσμο των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας. Ανακάλυψε πώς οι εξελίξεις οδηγούν την αγορά, βοηθούν νέες εταιρείες να ανθίσουν και μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον!