Οι ελληνικές ελαιοκαλλιέργειες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και να παραμείνουν ανταγωνιστικές στη διεθνή αγορά, εστιάζοντας στη βιολογική παραγωγή και την ποιότητα, σύμφωνα με τον Γιώργο Σακελλαρόπουλο. Ο κορυφαίος Έλληνας ελαιοπαραγωγός στην Ευρώπη προτείνει να εκμεταλλευτεί η χώρα μας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του λαδιού μας, όπως το γεγονός ότι περιέχει 800% περισσότερα προστατευτικά στοιχεία για την υγεία από όσα τα άλλα λάδια στον κόσμο.
Στόχος η Ποιότητα και η Βιολογική Παραγωγή
Ο κορυφαίος ελαιοπαραγωγός από τη Σπάρτη Γιώργος Σακελλαρόπουλος τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό μικροκλίμα της για να επικεντρωθεί στη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια. Όπως λέει:
«Η ελληνική ελαιοκομία μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός βιολογικών ελαιολάδων και ελιών παγκοσμίως, εστιάζοντας στη διαφοροποίηση και την εξειδίκευση».
Απορρίπτει τα ξένα πρότυπα υπέρπυκνης φύτευσης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει έμφαση στο δικό της terroir, στις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και στις γηγενείς ποικιλίες.
Οι Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελαιοκαλλιέργεια
Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή ελαιολάδου, με την ξηρασία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα να πλήττουν τη Μεσόγειο. Ο Σακελλαρόπουλος τονίζει:
«Η κλιματική κρίση δεν είναι παροδικό φαινόμενο. Απαιτείται επαναπροσδιορισμός της ελληνικής ελαιοκαλλιέργειας για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες».
Προτείνει την ενσωμάτωση επιστημονικής γνώσης και την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη του τομέα.
Έρευνα και Υγεία: Το Καινοτόμο Όραμα
Πέρα από την υψηλή ποιότητα, ο Σακελλαρόπουλος επενδύει στην ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών στην ανθρώπινη υγεία. Συνεργάζεται με κορυφαία πανεπιστήμια όπως το Harvard, το Yale, το ΕΚΠΑ και άλλα ερευνητικά ιδρύματα. Τα προϊόντα του έχουν επιλεγεί για κλινικές μελέτες που εστιάζουν στη νόσο Alzheimer, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη χοληστερίνη.
«Οι μελέτες έδειξαν ότι τα ελαιοπροϊόντα μας περιέχουν έως και 800% περισσότερα υγειοπροστατευτικά συστατικά από τον μέσο όρο», εξηγεί.
Διεθνής Αναγνώριση και Ρεκόρ
Τα ελαιοπροϊόντα των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου έχουν αποσπάσει πάνω από 1.000 διεθνή βραβεία, κατακτώντας πρωτιές στην παγκόσμια κατάταξη ελαιολάδων από το 2018 έως σήμερα. Ο ίδιος αναδείχθηκε Καλύτερος Ευρωπαίος Ελαιοπαραγωγός το 2022, σημειώνοντας ένα ιστορικό επίτευγμα για την Ελλάδα.
Το Μέλλον της Ελληνικής Ελαιοκομίας
«Η ελληνική βιολογική ελαιοκομία μπορεί να κατακτήσει κορυφαίες θέσεις διεθνώς, εστιάζοντας στην ποιότητα, τη διαφοροποίηση και την καινοτομία», δηλώνει ο Σακελλαρόπουλος.
Η πρότασή του δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή, αλλά επεκτείνεται στη δημιουργία ενός ισχυρού διεθνούς brand για τα ελληνικά ελαιοπροϊόντα, βασισμένου στην αυθεντικότητα και την υγειοπροστατευτική τους αξία.
Με όραμα τη συνεχή ανάπτυξη, ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος αποδεικνύει ότι η ελληνική ελαιοκομία μπορεί να διαπρέψει, παρά τις προκλήσεις, θέτοντας τα θεμέλια για ένα βιώσιμο και ποιοτικό μέλλον.
Διαβάστε ακόμα: Πόσο Κοντά Είμαστε Στο Επίσημο και Ασφαλές Ψηφιακό Ευρώ;