Κόσμος

Μεγάλη Διάσταση Πλουσίων και Φτωχότερων Χωρών για την Κλιματική Κρίση –  Σύνοδος COP29 στο Μπακού

Η Σύνοδος COP29 για την Κλιματική Κρίση ανέδειξε τη μεγάλη διάσταση που υπάρχει μεταξύ των πλουσιότερων χωρών και των φτωχότερων για την κατανομή του τεράστιου κόστους της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στη φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια. Οι ηχηρές απουσίες από το συνέδριο των ηγετών ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, οι κατηγορίες του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, αλλά και η επίδειξη πλούτου που σημειώθηκε στη Σύνοδο, δεν κάνουν την παγκόσμια κοινότητα πιο αισιόδοξη…

Οι Πλούσιες Χώρες στο Επίκεντρο

Επίκεντρο των συνομιλιών της COP29 στο Μπακού ήταν εάν τα πλουσιότερα κράτη κάνουν αρκετά για να χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση στις φτωχότερες χώρες. Με τον Παγκόσμιο Νότο να φέρει δυσανάλογα το βάρος της κλιματικής αλλαγής, ενώ συμβάλλει το λιγότερο στις παγκόσμιες εκπομπές, οι εκκλήσεις για δίκαιη χρηματοδότηση έχουν ενταθεί. Ηγέτες από χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Μοζαμβίκη και οι Φιλιππίνες τόνισαν την ανάγκη για διαφανείς, προσβάσιμους μηχανισμούς χρηματοδότησης που θα τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν σε μια πιο πράσινη οικονομία χωρίς να επιδεινώσουν το χρέος τους.

Φτωχότερες Χώρες: Ανεπαρκείς οι Υποσχέσεις

Τα ευρωπαϊκά έθνη, με επικεφαλής τη Γερμανία και τη Γαλλία, ανακοίνωσαν πρόσθετες δεσμεύσεις στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα. Ωστόσο, εκπρόσωποι πολλών αναπτυσσόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν και της Κένυας, υποστήριξαν ότι οι υποσχέσεις από μόνες τους είναι ανεπαρκείς χωρίς έγκαιρη και μετρήσιμη εκταμίευση.

Σύνοδος COP29 στο Μπακού – EPA/IGOR KOVALENKO

Σημαντικές Απουσίες και Ακυρώσεις της Τελευταίας Στιγμής

Παγκόσμιοι ηγέτες δεν συμμετείχαν στη Σύνοδο του Μπακού. Η απουσία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, τροφοδοτώντας ανησυχίες σχετικά με τη δέσμευση της Αμερικής στις παγκόσμιες προσπάθειες για το κλίμα. Οι επικριτές έχουν επισημάνει την ανατροπή των περιβαλλοντικών κανονισμών στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του Τραμπ. Ο Κινέζος ηγέτης απουσίαζε, επισήμως λόγω προβλημάτων στον προγραμματισμό, αν και διεθνείς αναλυτές σημειώνουν ότι οι εντάσεις με τα δυτικά έθνη σχετικά με το εμπόριο και την ενεργειακή πολιτική μπορεί να έπαιξαν ρόλο.

Κατηγορίες από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για Υποκρισία

Σε μια φλογερή ομιλία κατά την τελετή έναρξης, ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες για υποκρισία στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα. Ο Αλίεφ υποστήριξε ότι ενώ η Ευρώπη πιέζει τα έθνη που παράγουν ορυκτά καύσιμα να προσανατολιστούν στην πράσινη ενέργεια, συνεχίζει να επεκτείνει τις δικές της εισαγωγές ενέργειας από αυτές τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν.

«Η Ευρώπη μιλά για πράσινη ενέργεια, αλλά αγοράζει το φυσικό αέριο μας για να ζεστάνει τα σπίτια της», είπε ο Αλίεφ. Τα σχόλια προκάλεσαν μικτές αντιδράσεις, με ορισμένους ευρωπαίους αντιπροσώπους να αναγνωρίζουν τις προκλήσεις της εξισορρόπησης της ενεργειακής ασφάλειας με τους κλιματικούς στόχους, ενώ άλλοι απέρριψαν τις κατηγορίες ως εκτροπή.

Καλλιτεχνική εγκατάσταση ευαισθητοποίησης από τη βελγική συλλογικότητα τέχνης «Captain Boomer» στο Μπακού. UN Climate Change Conference (COP29). EPA/ANATOLY MALTSEV

Ακύρωση Γαλλικής Συμμετοχής στο COP29

Η Υπουργός Κλιματικής Μετάβασης της Γαλλίας, Ανιές Πανιέ-Ρινασέ, ακύρωσε τη συμμετοχή της στη διάσκεψη COP29 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Η απόφαση αυτή λήφθηκε ως αντίδραση σε δηλώσεις του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο οποίος αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά προβλήματα από τις πυρηνικές δοκιμές στη Γαλλική Πολυνησία και χρησιμοποίησε τον όρο «αποικίες» για να περιγράψει τα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας. Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τη Γαλλία, που χαρακτήρισε τις κατηγορίες «απαράδεκτες». Η απόφαση της Γαλλίας να ακυρώσει τη συμμετοχή της συνδέεται και με τη συνεχιζόμενη υποστήριξή της στην Αρμενία, η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το Αζερμπαϊτζάν. Οι δηλώσεις του Αλίγιεφ αντικατοπτρίζουν τις ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Επιδείξεις Πλούτου εν μέσω Κλιματικής Κρίσης

Παρά τον επείγοντα χαρακτήρα της COP29, πολλοί παρατηρητές μια έντονη αντίθεση μεταξύ των στόχων της συνόδου κορυφής και τον τρόπο διοργάνωσής της. Πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα πολυτελή συνεδριακά κέντρα του Μπακού, η εκδήλωση περιλάμβανε πολυτελή συμπόσια και πολυτελή καταλύματα για τους αντιπροσώπους, προκαλώντας κριτική για την επίδειξη πλούτου σε ένα φόρουμ που προοριζόταν να αντιμετωπίσει την παγκόσμια ανισότητα.

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές τόνισαν τον συμβολισμό της διοργάνωσης μιας τέτοιας εκδήλωσης σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Κοιτάζοντας Μπροστά

Η COP29 στο Μπακού έκανε πιο ορατή την κρίσιμη ανάγκη για ενότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι συζητήσεις και οι διαιρέσεις στη σύνοδο κορυφής αντικατοπτρίζουν ευρύτερες εντάσεις μεταξύ των οικονομικών προτεραιοτήτων και του περιβαλλοντικού επείγοντος, αλλά και την ανάγκη τα πλούσια έθνη να εντείνουν την υποστήριξή τους στον Παγκόσμιο Νότο με τις υποσχέσεις αυτή τη φορά να γίνονται πράξη.

Διαβάστε ακόμα: Αυτοσυντηρούμενο Ρομπότ: Επισκευάζεται Χωρίς Χέρι Ανθρώπου – Web Summit Lisbon 2024.

Ο Κοσμοναύτης του Utopia Zone έχει την αποστολή να μας ταξιδέψει στις πιο φωτεινές και ενδιαφέρουσες γωνιές του κόσμου, με ιστορίες που αξίζουν να διαβαστούν. Από τις πιο μικρές πράξεις καλοσύνης μέχρι τα μεγάλα γεγονότα που μας προβληματίζουν, μας ενώνουν ή απλώς θέλουμε να τα γνωρίσουμε καλύτερα. Ελάτε μαζί του και ανακαλύψτε τη μαγεία του κόσμου με ένα διαφορετικό βλέμμα!