Pet Love Κόσμος

Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός δύο γιγαντιαίων Πάντα με δώρα και ευχές 

Πάντα

Το ζευγάρι των γιγαντιαίων Πάντα υπήρξε για χρόνια το πιο αγαπημένο ζευγάρι ζώων για τους επισκέπτες του ζωολογικού κήπου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία. Τα αξιολάτρευτα Πάντα είχαν φτάσει στην Αδελαΐδα το 2009 στο πλαίσιο ενός προγράμματος δανεισμού από την Κίνα και είχαν κλέψει τις καρδιές του κοινού με την παιχνιδιάρικη φύση και την ξεχωριστή τους εμφάνιση. Τώρα, όμως, οι δύο αυτοί γίγαντες επιστρέφουν στην Κίνα, καθώς δεν μπόρεσαν να αναπαραχθούν με φυσικό τρόπο. Δεκάδες παιδιά, που είχαν αγαπήσει τα Πάντα, τα αποχαιρέτησαν με μια κούτα γεμάτη δώρα: λιχουδιές και ευχές να συνεχίσουν την προσπάθεια αναπαραγωγής ώστε να διατηρηθεί το είδος. Διαβάστε αναλυτικά την ενδιαφέρουσα ιστορία τους που είναι ενδεικτική της παγκόσμιας προσπάθειας που γίνεται να μην εξαφανιστούν είδη ζώων που κινδυνεύουν.

1. Συνεισφορά στις Παγκόσμιες Προσπάθειες Διατήρησης του Είδους

Η επιστροφή των Wang Wang και Fu Ni συνδέεται με την προσπάθεια διατήρησης και αναπαραγωγής που έχει αναλάβει η Κίνα για την προστασία των γιγάντιων Πάντα. Ενώ ο ζωολογικός κήπος της Αδελαΐδας προσέφερε άψογη φροντίδα στα δύο ζώα, η Κίνα διαθέτει εξειδικευμένες εγκαταστάσεις που είναι προσαρμοσμένες για να προωθούν την αναπαραγωγή και τη διατήρηση των Πάντα. Η επιστροφή των Wang Wang και Fu Ni στη χώρα τους εκτιμάται ότι θα συμβάλει πιο ουσιαστικά στην παγκόσμια αυτή αποστολή, έχοντας πρόσβαση σε επιστημονικές μεθόδους που αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας στην αναπαραγωγή.

EPA/MATT TURNER AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
2. Η Συμφωνία Δανεισμού με την Κίνα

Η άφιξη των Wang Wang και Fu Ni στην Αυστραλία έγινε στο πλαίσιο μιας διεθνούς συμφωνίας δανεισμού μεταξύ των κυβερνήσεων της Κίνας και της Αυστραλίας. Η Κίνα συνηθίζει να δανείζει Πάντα σε διεθνείς ζωολογικούς κήπους, προσφέροντας στους ανθρώπους την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αυτά τα υπέροχα ζώα, ενώ παράλληλα προωθεί τη διατήρηση και την ενημέρωση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το είδος. Η αρχική διάρκεια του δανεισμού ήταν 10 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης, όμως πλέον έφτασε η στιγμή να εκπληρωθούν οι όροι της συμφωνίας και να επιστρέψουν οι Wang Wang και Fu Ni στην Κίνα για να συνεχίσουν τη σημαντική αποστολή τους.

3. Προκλήσεις στην Αναπαραγωγή στην Αυστραλία

Μία από τις ελπίδες της Αδελαΐδας ήταν ότι οι Wang Wang και Fu Ni θα κατάφερναν να τεκνοποιήσουν κατά την παραμονή τους στον ζωολογικό κήπο. Ωστόσο, τα γιγαντιαία Πάντα έχουν πολύ περιορισμένο παράθυρο αναπαραγωγής, ενώ πολλές φορές δείχνουν προτίμηση μόνο σε συγκεκριμένους συντρόφους. Παρά τις αφοσιωμένες προσπάθειες του προσωπικού του ζωολογικού κήπου, οι προσπάθειες αναπαραγωγής δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Με την επιστροφή τους στην Κίνα, οι Wang Wang και Fu Ni θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από την εξειδικευμένη γνώση και την τεχνολογία που προσφέρεται εκεί, γεγονός που ίσως αυξήσει τις πιθανότητες να γίνουν γονείς.

4. Οικονομικές και Λειτουργικές Προκλήσεις

Η φροντίδα των γιγάντιων Πάντα είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Το ειδικό διαιτολόγιό τους (που περιλαμβάνει κυρίως μπαμπού) και η ανάγκη για εξειδικευμένη φροντίδα καθιστούν την παρουσία τους στον ζωολογικό κήπο της Αδελαΐδας ιδιαίτερα απαιτητική οικονομικά. Με τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ζωολογικοί κήποι, η Αδελαΐδα αποφάσισε να επιστρέψει τους Wang Wang και Fu Ni στην Κίνα και να αφιερώσει τους πόρους της σε άλλες δράσεις φροντίδας των ζώων.

EPA/MATT TURNER AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
5. Συγκινητικός Αποχαιρετισμός για την Αυστραλία

Η αναχώρηση των Wang Wang και Fu Ni αφήνει μια γλυκόπικρη αίσθηση στην Αδελαΐδα και στην ευρύτερη κοινότητα. Τα Πάντα είχαν γίνει σύμβολο αγάπης για τη φύση και την προστασία της άγριας ζωής, και ο αποχαιρετισμός τους έφερε συγκίνηση. Η Wang Wang απόλαυσε ένα κουτί γεμάτο λιχουδιές και αποχαιρετιστήρια μηνύματα από ντόπια παιδιά στον ζωολογικό κήπο της Αδελαΐδας, σε μια συναισθηματική τελετή που ανέδειξε τη σημασία της παρουσίας των Πάντα για την τοπική κοινωνία. Μετά από 15 χρόνια, οι Wang Wang και Fu Ni επέστρεψαν στην Κίνα, αφήνοντας όμως το σημάδι τους στις καρδιές των Αυστραλών.

Διαβάστε ακόμα: Μύθοι και «ιατρική της μαγείας» συντηρούν το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων – Ας μπει ένα τέλος.

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στο κέντρο της Αθήνας. Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τον τύπο αλλά τα τελευταία χρόνια κολυμπάω (ή κωπηλατώ) στα ψηφιακά μέσα. Μου αρέσουν οι γάτες και οι ανθρώπινες ιστορίες. Προσπαθώ να προσεγγίζω τα πάντα με ενσυναίσθηση (και μερικές φορές πιστεύω ότι τα καταφέρνω).