Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ελληνικές ποικιλίες και ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τον οίνο ΠΟΠ Νεμέα, που εμπεριέχει σπουδαίους ερυθρούς οίνους.
Το όνομά της η ποικιλία το χρωστάει σε ένα χωριό τον «Άγιο Γεώργιο» που έγινε το 1840 η πρωτεύουσα του Δήμου Νεμέας. Η ίδια ποικιλία έχει τα ονόματα «Μαύρο Νεμέας», «Νεμεάτικο» και το καθόλου ελκυστικό «Αίμα του Ηρακλή».
Πορφυρά και ρουμπινί
Τα κρασιά από το Αγιωργίτικο συνήθως είναι ερυθρά και στην πρώτη τους φάση έχουν μέτριο πορφυρό χρώμα, ενώ όταν παλαιωθούν αποκτούν χρώμα ρουμπινί. Τα αρώματά τους έχουν μια ευρεία γκάμα που ξεκινά από βύσσινο, φράουλα, κεράσι, βατόμουρο και φτάνει ως την κανέλλα, το γαρύφαλλο και τη σοκολάτα γάλακτος.
Οι ειδικοί την χαρακτηρίζουν «πολυδύναμη» ποικιλία αφού εκτός από ερυθρά δίνει δροσιστικά ροζέ και συμπυκνωμένα γλυκά. Άρα μιλάμε για μια γκάμα που μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Ο τρύγος της γίνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου. Σε πολλούς από τους παραγόμενους οίνους συνδυάζεται με πολύ καλά αποτελέσματα με το Syrah, το Cabernet Sauvignon, το Merlot και τον Ροδίτη.
Φρέσκα αλλά και παλαιωμένα
Τα κρασιά από Αγιωργίτικο μπορούν να είναι φρέσκα από δεξαμενή, περασμένα από βαρέλι (εξελίσσονται στη φιάλη για μια 5ετία) ακόμα και παλαιωμένα από 2 έως και 10 χρόνια.
Η δυναμική και τα υψηλής ποιότητας κρασιά που δίνει η συγκεκριμένη ποικιλία είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί οινοποιοί να την επίλέξουν και σε περιοχές εκτός Νεμέας και γενικότερα εκτός Πελοποννήσου. Έτσι την βρίσκουμε φυτεμένη στη Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες αλλά και στην Καβάλα.
Οίνοι από Αγιωργίτικο συνοδεύουν ζυμαρικά με πικάντικες σάλτσες, λουκάνικα, μαγειρευτό κρέας με πλούσια σάλτσα, πικάντικα κίτρινα τυριά αλλά και πίτσα.