Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 100 gr βούτυρο
- 100 gr σιμιγδάλι ψιλό
- 1 λίτρο γάλα πλήρες
- 2 αυγά ολόκληρα
- 1 πρέζα αλάτι
- 100 gr ζάχαρη καστανή
- 3 βανίλιες σε σκόνη
- 100 ml λικέρ amaretto
- 150-200 gr φρέσκα μύρτιλα
- 1 χούφτα φιλέ αμυγδάλου για το πασπάλισμα
- Λίγη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
- 100-150 gr βούτυρο για τα φύλλα
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε μέσα τα 100 gr βούτυρο και ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει.
- Στη συνέχεια προσθέτετε στην κατσαρόλα το γάλα, τα 2 αυγά, την πρέζα αλάτι, την ζάχαρη, τις 3 βανίλιες και το λικέρ amaretto και ανακατεύετε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Μόλις αρχίσει και ζεσταίνεται το γάλα προσθέτετε και το ψιλό σιμιγδάλι και συνεχίζετε το ανακάτεμα για περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα σας, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
- Ταυτόχρονα λιώνετε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το υπόλοιπο βούτυρο για τα φύλλα.
- Παίρνετε ένα μεγάλο ταψί και αλείφετε με λιωμένο βούτυρο.
- Σουρώνετε ένα ένα τα φύλλα κρούστας και αρχίζετε να χτίζετε στο ταψί περιμετρικά, από έξω προς τα μέσα, μέχρι να σωθούν τα φύλλα.
- Με ένα πινέλο αλείφετε τα φύλλα με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και μοιράζετε διάσπαρτα από πάνω τα μισά μύρτιλα.
- Σκεπάζετε τα φύλλα κρούστας με την κρέμα μπουγάτσας, πασπαλίζετε με το φιλέ αμυγδάλου και τα υπόλοιπα μύρτιλα.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς κελσίου, πάνω κάτω οι αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα.
- Μόλις ψηθεί η μπουγάτσα, πήξει η κρέμα και πάρει ωραίο χρώμα, αποσύρετε το ταψί από τον φούρνο και αφήνετε ελαφρώς να κρυώσει, μέχρι να την κόψετε και να την σερβίρετε.
- Μπορείτε να την πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη και να την σερβίρετε και με μια μπάλα παγωτό. Προαιρετικά πάντα.
- Τόσο απλά και γρήγορα μπορείτε να φτιάξετε μια εναλλακτική μπουγάτσα.