Good Food Good Mood Κατερίνα Λένη

Μπουγάτσα με μύρτιλα ( ανοιχτή )

Υλικά

  • 1  πακέτο φύλλο κρούστας
  • 100 gr βούτυρο
  • 100 gr  σιμιγδάλι ψιλό
  • 1  λίτρο γάλα πλήρες
  • 2 αυγά ολόκληρα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 gr  ζάχαρη καστανή
  • 3 βανίλιες σε σκόνη
  • 100 ml  λικέρ amaretto
  • 150-200 gr  φρέσκα μύρτιλα
  • 1  χούφτα φιλέ αμυγδάλου για το πασπάλισμα
  • Λίγη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
  • 100-150 gr  βούτυρο για τα φύλλα

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε μέσα τα 100 gr  βούτυρο και ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει.
  2. Στη συνέχεια προσθέτετε στην κατσαρόλα το γάλα, τα 2 αυγά, την πρέζα αλάτι, την ζάχαρη, τις 3 βανίλιες και το λικέρ amaretto και ανακατεύετε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Μόλις αρχίσει και ζεσταίνεται το γάλα προσθέτετε και το ψιλό σιμιγδάλι και συνεχίζετε το ανακάτεμα για περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα σας, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  4. Ταυτόχρονα λιώνετε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το υπόλοιπο βούτυρο για τα φύλλα.
  5. Παίρνετε ένα μεγάλο ταψί και αλείφετε με λιωμένο βούτυρο.
  6. Σουρώνετε ένα ένα τα φύλλα κρούστας και αρχίζετε να χτίζετε στο ταψί περιμετρικά, από έξω προς τα μέσα, μέχρι να σωθούν τα φύλλα.
  7. Με ένα πινέλο αλείφετε τα φύλλα με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και μοιράζετε διάσπαρτα από πάνω τα μισά μύρτιλα.
  8. Σκεπάζετε τα φύλλα κρούστας με την κρέμα μπουγάτσας, πασπαλίζετε με το φιλέ αμυγδάλου και τα υπόλοιπα μύρτιλα.
  9. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς κελσίου, πάνω κάτω οι αντιστάσεις, για  περίπου 1 ώρα.
  10. Μόλις ψηθεί η μπουγάτσα, πήξει η κρέμα και πάρει ωραίο χρώμα, αποσύρετε το ταψί από τον φούρνο και αφήνετε ελαφρώς να κρυώσει, μέχρι να την κόψετε και να την σερβίρετε.
  11. Μπορείτε να την πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη και να την σερβίρετε και με μια μπάλα παγωτό. Προαιρετικά πάντα.
  12. Τόσο απλά και γρήγορα μπορείτε να φτιάξετε μια εναλλακτική μπουγάτσα.
Foodlover Private Dining- Mediterranean cuisine