Good Food Good Mood Κατερίνα Λένη

Κεφτεδάκια με νιόκι πατάτας

Υλικά για τα κεφτεδάκια

  • 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
  • λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
  • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο
  • 50 gr παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 αυγό ολόκληρο
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση κιμά

  1. Πλένετε και ψιλοκόβετε τον βασιλικό.
  2. Μουλιάζετε το μπαγιάτικο ψωμί σε νερό  και το στύβετε πολύ καλά.
  3. Σε μια μεγάλη μπασίνα, ρίχνετε μέσα όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια εκτός από το λάδι που θα τα τηγανίσετε και ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  4. Αφήνετε τον κιμά για τουλάχιστον 1 ώρα  στο ψυγείο να αναδειχθούν τα αρώματά του και ετοιμάζετε το τηγάνι με το λάδι.
  5. Πλάθετε σε μικρά κεφτεδάκια και μόλις ζεσταθεί το λάδι πολύ καλά,  τηγανίζετε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
  6. Αν τα κεφτεδάκια σας είναι πολύ μικρά, μην το παρακάνετε με το τηγάνισμα γιατί θα στεγνώσουν τελείως.
  7. Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία, σκεπάζετε τα κεφτεδάκια και αφήνετε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε την σάλτσα σας.

Υλικά για την σάλτσα

  • λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 2 βάζα τριμμένη ντομάτα
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • φρέσκα αρωματικά βότανα όπως θυμάρι και βασιλικό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο μαζί με τον φρέσκο βασιλικό.
  2. Σε μια κατσαρόλα βαθιά, ρίχνετε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και αφήνετε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνετε στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο σκόρδο και αφήνετε για 2-3 λεπτά να σοταριστεί, χωρίς να καεί διότι θα πικρίσει, ανακατεύοντας με μια κουτάλα.
  3. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζετε το σοτάρισμα για λίγο ακόμη.
  4. Σβήνετε με το λευκό κρασί και περιμένετε για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Συνεχίζετε με την τριμμένη ντομάτα, την ζάχαρη, το φύλλο δάφνης, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  6. Αφήνετε να πάρουν  μια βράση και ρίχνετε τα κεφτεδάκια μέσα στην κατσαρόλα, συνεχίζοντας το βράσιμο σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 30 λεπτά,  μέχρι να χυλώσει η σάλτσα σας.
  7. Ανακατεύετε με προσοχή για να μην καταστρέψετε τα κεφτεδάκια.
  8. Μόλις χυλώσει η σάλτσα με τα κεφτεδάκια, πασπαλίζετε με τα  φρέσκα αρωματικά  και δοκιμάζετε. Αν χρειαστεί, διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  9. Έτοιμη η σάλτσα σας.

Επιπλέον

  • 1 κιλό νιόκι πατάτας, έτοιμα
  • 150 gr φέτα θρυμματισμένη
  • λίγες σταγόνες, ωμό ελαιόλαδο
  • προαιρετικά φρέσκο ψωμί

Εκτέλεση σύνθεσης

  1. Βράζετε τα νιόκι σας, όπως αναγράφει η συσκευασία. Στην ουσία είναι πολύ απλό… μόλις τα νιόκι ανέβουν στην επιφάνεια της κατσαρόλας είναι έτοιμα.
  2. Τα στραγγίζετε και τα περιχύνετε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
  3. Σερβίρετε σε ένα βαθύ τηγάνι  ή πήλινο σκεύος  μαζί με τα κεφτεδάκια, μπόλικη θρυμματισμένη φέτα και φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό…
  4. Αν επιθυμείτε  συνοδεύετε με φρέσκο ψωμί.
Foodlover Private Dining- Mediterranean cuisine