Υλικά
- 6 μελιτζάνες φλάσκες
- 1-2 κολοκυθάκια μικρά
- 3 πατάτες
- 150 ml ελαιόλαδο
- 3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 200 ml λευκό κρασί
- 500-700 ml ζωμό λαχανικών
- 2 κουτιά κονκασέ ντομάτας
- 1 γερή πρέζα ζάχαρη
- 1 πρέζα αποξηραμένη ρίγανη
- 40 gr κουκουνάρι, προαιρετικά
- φρέσκα μυρωδικά, δυόσμος, άνηθος, μαϊντανός
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 200-300 gr χαλούμι ή ταλαγάνι
- φρέσκο ψωμί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Πλένετε σχολαστικά όλα τα λαχανικά. Κόβετε σε ροδέλες τα κρεμμύδια, τις πατάτες και τα κολοκυθάκια.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και περιμένετε να ζεσταθεί.
- Ρίχνετε τα κρεμμύδια και αρχίζετε να σοτάρετε σε μέτρια ταχύτητα. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια, προσθέτετε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζετε για 3-4 λεπτά το σοτάρισμα.
- Έπειτα συνεχίζετε με τη ζάχαρη, τη ρίγανη, αλατοπίπερο και σβήνετε με το λευκό κρασί. Περιμένετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και συμπληρώνετε το κονκασέ ντομάτας.
- Συνεχίζετε το βράσιμο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να χυλώσει η σάλτσα. Στο τέλος προσθέτετε τα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα, δοκιμάζετε και αν χρειαστεί διορθώνετε την γεύση με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Παίρνετε ένα μεγάλο ταψί και αραδιάζετε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια. Χαράζετε τις μελιτζάνες κατά μήκος, 2 φορές αν είναι μικρές και περισσότερες αν είναι μεγάλες, έτσι ώστε να κάνετε χώρο για το τυρί και την σάλτσα με τα κρεμμύδια.
- Τοποθετείτε τις μελιτζάνες διάσπαρτα στο ταψί και γεμίζετε τις μελιτζάνες ενδιάμεσα όπου έχετε κόψει με το τυρί που έχετε επιλέξει, χαλούμι ή ταλαγάνι και την σάλτσα κρεμμυδιών.
- Μόλις ολοκληρώσετε την διαδικασία με τις μελιτζάνες, η σάλτσα που θα περισσέψει, θα την περιχύσετε στο ταψί, πάνω από τα λαχανικά.
- Προσθέτετε ( προαιρετικά κουκουνάρι ), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φρέσκα μυρωδικά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 500-700 ml ζωμό λαχανικών.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς κελσίου, πάνω κάτω οι αντιστάσεις για περίπου 1:30 ώρα. ( ανάλογα την δυναμική του φούρνου σας ) Μπορείτε στην αρχή να σκεπάσετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και να το αφαιρέσετε τα τελευταία 30 λεπτά για να πάρουν χρώμα.
- Μόλις το φαγητό χυλώσει και μείνει με το λάδι είναι έτοιμο.
- Σερβίρετε με ψωμί και αν επιθυμείτε επιπλέον τυρί, όπως φέτα, ανθότυρο, ακόμη και κεφαλοτύρι τριμμένο. Ότι αρέσει σε εσάς…