Good Food Good Mood Κατερίνα Λένη

Μελιτζάνες ακορντεόν

Υλικά

  • 6 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1-2 κολοκυθάκια μικρά
  • 3 πατάτες
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 500-700 ml ζωμό λαχανικών
  • 2 κουτιά κονκασέ ντομάτας
  • 1 γερή πρέζα ζάχαρη
  • 1 πρέζα αποξηραμένη ρίγανη
  • 40 gr κουκουνάρι, προαιρετικά
  • φρέσκα μυρωδικά, δυόσμος, άνηθος, μαϊντανός
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200-300 gr χαλούμι ή ταλαγάνι
  • φρέσκο ψωμί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Πλένετε σχολαστικά όλα τα λαχανικά. Κόβετε σε ροδέλες τα κρεμμύδια, τις πατάτες και τα κολοκυθάκια.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και περιμένετε να ζεσταθεί.
  3. Ρίχνετε τα κρεμμύδια και αρχίζετε να σοτάρετε σε μέτρια ταχύτητα. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια, προσθέτετε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζετε για 3-4 λεπτά το σοτάρισμα.
  4. Έπειτα συνεχίζετε με τη ζάχαρη, τη ρίγανη, αλατοπίπερο και σβήνετε με το λευκό κρασί. Περιμένετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και συμπληρώνετε  το κονκασέ ντομάτας.
  5. Συνεχίζετε το βράσιμο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να χυλώσει η σάλτσα. Στο τέλος προσθέτετε τα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα, δοκιμάζετε και αν χρειαστεί διορθώνετε την γεύση με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  6. Παίρνετε ένα μεγάλο ταψί και αραδιάζετε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια. Χαράζετε τις μελιτζάνες κατά μήκος, 2 φορές αν είναι μικρές και περισσότερες αν είναι μεγάλες,  έτσι ώστε να κάνετε χώρο για το τυρί και την σάλτσα με τα κρεμμύδια.
  7. Τοποθετείτε τις μελιτζάνες διάσπαρτα στο ταψί και γεμίζετε τις μελιτζάνες ενδιάμεσα όπου έχετε  κόψει με το τυρί που έχετε επιλέξει, χαλούμι ή ταλαγάνι  και  την σάλτσα κρεμμυδιών.
  8. Μόλις ολοκληρώσετε την διαδικασία με τις μελιτζάνες, η σάλτσα που θα περισσέψει, θα την περιχύσετε στο ταψί, πάνω από τα λαχανικά.
  9. Προσθέτετε ( προαιρετικά κουκουνάρι ), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φρέσκα μυρωδικά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 500-700 ml ζωμό λαχανικών.
  10. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς κελσίου, πάνω κάτω οι αντιστάσεις για περίπου 1:30 ώρα. ( ανάλογα την δυναμική του φούρνου σας ) Μπορείτε στην αρχή να σκεπάσετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και να το αφαιρέσετε τα τελευταία 30 λεπτά για να πάρουν χρώμα.
  11. Μόλις το φαγητό χυλώσει και μείνει με το λάδι είναι έτοιμο.
  12. Σερβίρετε με ψωμί και αν επιθυμείτε  επιπλέον τυρί, όπως φέτα, ανθότυρο, ακόμη και κεφαλοτύρι τριμμένο. Ότι αρέσει σε εσάς…
Foodlover Private Dining- Mediterranean cuisine