Good Food Good Mood Κατερίνα Λένη

Μουσακάς μερακλίδικος

Υλικά για τον κιμά

  • 1.000 gr μοσχαρίσιος κιμάς
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 2 καρότα, ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας, πελτέ ντομάτας
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 2 κουτιά κονκασέ ντομάτας ή τριμμένη ντομάτα
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα αποξηραμένη ρίγανη
  • 500 ml ζωμός λαχανικών
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Φρέσκα αρωματικά, βασιλικός, θυμάρι και μαϊντανός

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζετε τα λαχανικά σας, τα πλένετε και τα ψιλοκόβετε.
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει καλά, προσθέτετε τον κιμά και τον καβουρδίζετε, έως ότου πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  3. Έπειτα προσθέτετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και συνεχίζετε το σοτάρισμα, για να αναδειχθούν όλα τα αρώματά τους.
  4. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για περίπου 3-4 λεπτά και σβήνετε με το λευκό κρασί. Περιμένετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνετε στην κατσαρόλα το κονκασέ ντομάτας ή την τριμμένη ντομάτα και  τον ζωμό λαχανικών, όλα τα μπαχαρικά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  5. Βράζετε τον κιμά για περίπου 45-60 λεπτά, σε μέτρια ταχύτητα  μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά στην κατσαρόλα και να έχει παχύρευστη μορφή.
  6.  Όταν ο κιμάς είναι έτοιμος προσθέτετε τα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα, για να μην χάσουν τα αρώματά τους, ανακατεύετε και αφήνετε στην άκρη συνεχίζοντας τις υπόλοιπες παρασκευές.

Υλικά για την μπεσαμέλ

  • 150 gr βούτυρο
  • 150 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1.500 ml γάλα πλήρες
  • 2 αυγά ολόκληρα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε με σύρμα σε μέτρια θερμοκρασία, για 3-4 λεπτά μέχρι να ψηθεί το ρου σας.
  2. Σε μια μπασίνα, ανακατεύετε με το σύρμα τα αυγά με το γάλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν  και τα προσθέτετε στο ρου, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με γρήγορες κινήσεις, για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ σας.
  3. Προσθέτετε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
  4. Συνεχίζετε το ανακάτεμα με το σύρμα συνεχώς, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. ( υπάρχουν πολλές εναλλαγές στην μπεσαμέλ, με τυριά, αρωματικά και διάφορα άλλα υλικά…)
  5. Μόλις πήξει η μπεσαμέλ, αποσύρετε από τη φωτιά. Έτοιμη η μπεσαμέλ.

Υλικά για την σύνθεση του μουσακά

  • 5 πατάτες, κομμένες σε ροδέλες
  • 3-5 μελιτζάνες, κομμένες κατά μήκος
  • 3-5 κολοκυθάκια, κομμένα κατά μήκος
  • Ελαιόλαδο και ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ρίγανη αποξηραμένη
  • 3-4 ντομάτες, κομμένες σε ροδέλες
  • Φρέσκα αρωματικά, βασιλικός, μαϊντανός και θυμάρι
  • 300 gr φέτα θρυμματισμένη ή κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 χούφτα φρυγανιά, τριμμένη
  • 50 gr βούτυρο σε κυβάκια

Εκτέλεση σύνθεσης

  1. Πλένετε σχολαστικά όλα σας τα λαχανικά.
  2. Κόβετε  τις πατάτες σε ροδέλες, τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια κατά μήκος σε λεπτές φέτες.  Αν έχετε μαντολίνο προτιμήστε το. Αν όχι, κόψτε  με ένα μαχαίρι προσεκτικά σε λεπτές φέτες.
  3. Απλώστε  στο ταψί του φούρνου μια λαδόκολλα και ψήστε  τις μελιτζάνες με τα κολοκυθάκια. Θα σας πάρει λίγη ώρα αν έχετε μόνο ένα ταψί, αλλιώς μπορείτε να ψήσετε και στη σχάρα ταυτόχρονα, σκεπάζοντάς την με λαδόκολλα.
  4. Πασπαλίζετε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγη αποξηραμένη ρίγανη και ελαιόλαδο.
  5. Ψήνετε τα λαχανικά σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου, πάνω κάτω οι αντιστάσεις, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όχι όμως να παραψηθούν.
  6. Ταυτόχρονα ζεσταίνετε ηλιέλαιο ή σπορέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζετε τις ροδέλες πατάτας, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
  7. Μόλις ολοκληρώσετε την προετοιμασία των λαχανικών, ξεκινήστε το χτίσιμο του μουσακά, ως εξής..
  8. Σε ένα μακρόστενο ταψί, πασπαλίζετε λίγη τριμμένη φρυγανιά, απλώνετε μια στρώση πατάτας και αλατοπιπερώνετε. Πασπαλίζετε με φρέσκα ψιλοκομμένα αρωματικά και λίγη θρυμματισμένη φέτα ή το τυρί της αρεσκείας σας. Συνεχίζετε με τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, κατά τον ίδιο τρόπο.
  9. Στη μέση βάζετε μια στρώση με όλο τον κιμά, αφαιρώντας βεβαίως την δάφνη, την κανέλα και αν μπορείτε και το μπαχάρι. Ισιώνετε με μια σπάτουλα και συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο και πάλι το χτίσιμο.
  10. Δεύτερη στρώση πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια. Ενδιάμεσα από τις στρώσεις πασπαλίστε με φρέσκα αρωματικά και θρυμματισμένη φέτα.
  11. Μόλις ολοκληρώσετε το χτίσιμο με τα λαχανικά σας, κόψτε τις ντομάτες σε ροδέλες και σκεπάστε όλο το ταψί με αυτές.
  12. Μοιράστε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ από πάνω, ισιώστε με μια σπάτουλα, πασπαλίστε με τριμμένη φρυγανιά και απλώστε διάσπαρτα από πάνω μικρά κυβάκια βουτύρου.
  13. Ψήστε τον μουσακά σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου, στον αέρα, για 1 ώρα περίπου. Ανάλογα την δυναμική του φούρνου σας. Ελέγξτε κατά την διάρκεια του ψησίματος την μπεσαμέλ για να μην σας αρπάξει και αν χρειαστεί σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.
  14. Μόλις ψηθεί ο μουσακάς, αποσύρετε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσει, πριν επιχειρήσετε να τον κόψετε σε μερίδες.
  15. Κατ εμέ, ο μουσακάς είναι από τα πιο νόστιμα πιάτα, της Ελλάδας μας. Και την επόμενη ημέρα, ακόμη καλύτερος.
Foodlover Private Dining- Mediterranean cuisine