Φτιαγμένα από την επιμονή και την υπομονή ρομαντικών οινοποιών (ακούνε και στο… master blenders) τα ελληνικά παλαιωμένα τσίπουρα είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να γνωρίσετε και φυσικά να γευτείτε.
Με το χρυσαφί ή κεχριμπαρένιο τους χρώμα «παίζουν στα ίσια» δυνατά ουίσκι, «ψαγμένα» κονιάκ, «αστεράτα» μπράντι, εξωτικά ρούμια και «ξέφρενες» τεκίλες.
Οι Έλληνες οινοποιοί που τόλμησαν να πάνε ένα βήμα παρακάτω μετά από την απόσταξη δικαιώθηκαν με τον χρόνο μιας και η αναγνώριση άργησε να κερδίσει τον σκεπτικισμό από κάβες, bartenders και οινόφιλους, παρά το γεγονός ότι εξ αρχής τα παλαιωμένα τσίπουρα ήταν πολύ προσεγμένα.
Για χρόνια στο βαρέλι
Αποστάγματα της… υπομονής ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια για διάστημα από 3 έως και 12 χρόνια και κυκλοφορούν σε πολύ περιορισμένο αριθμό που κυμαίνεται από 700 έως 2000 φιάλες. Οι οινοποιοί προτιμούν γαλλικά ή αμερικάνικα βαρέλια που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την ωρίμανση κυρίως ερυθρών κρασιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν λείπει ο συνδυασμός βαρελιού (30 μήνες) και δεξαμενής (12 μήνες), ενώ σε μια μοναδική περίπτωση το τσίπουρο παλαιώνει σε βαρέλια από Μπορντώ, ενώ το κελάρι βρίσκεται κάτω από τον ελληνικό ήλιο, δίνοντας άλλη εντελώς διάσταση στο παραγόμενο προϊόν. Μια άλλη επίσης ενδιαφέρουσα εκδοχή θέλει το τσίπουρο να ωριμάζει σε βαρέλια από το διάσημο Vinsanto.
Τσίπουρο από τον τόπο σου κι ας ειν’ παλαιωμένο
Φτιάχνονται σχεδόν σε όλη τη χώρα από τα στέμφυλα επιλεγμένων ελληνικών ποικιλιών. Στην Εύβοια συναντάμε παλαιωμένο τσίπουρο από Σαββατιανό, στη Σύρο έχουμε τη «συνεργασία» Κυκλαδίτικης Μονεμβασίας με Ασύρτικο και Σεριφιώτικο, ενώ στην Καρδίτσα πρωταγωνιστεί το Μαύρο Μοσχάτο. Στην Πάτρα πέφτουμε πάνω σε απόσταγμα από Σιδερίτη και στην Καλαμάτα σε έναν συνδυασμό από Αγιωργίτικο, Ροδίτη και Μοσχοφίλερο. Η Σαντορίνη δεν θα μπορούσε να λείπει από το παιχνίδι μαζί με την ποικιλία – σύμβολό της το Ασύρτικο αλλά και το Μαυροτράγανο, ενώ φτάνοντας ως την Ήπειρο συναντάμε παλαιωμένο τσίπουρο από την τοπική ποικιλία Ντεμπίνα. Ωστόσο για να μην είμαστε άδικοι παλαιωμένο τσίπουρο αξιώσεων βρίσκουμε και στη Δράμα αλλά από Sauvignon Blanc.
Πες μου τη γεύση σου να σου ποιο είσαι
Στα παλαιωμένα τσίπουρα βρίσκουμε αρώματα και γεύσεις που προέκυψαν μετά από πειραματισμούς των master blenders, οι οποίοι δεν τσιγκουνεύονται τον χρόνο και τον κόπο να παρατηρούν και την τελευταία λεπτομέρεια. Χάρη σε αυτή την επιμονή και το μεράκι οι ουρανίσκοι σας θα νιώσουν μπαχάρια, ξηρούς καρπούς, τροπικά φρούτα, καπνό, σταφίδες, ξερά σύκα, βότανα, δαμάσκηνα, τριαντάφυλλα, σοκολάτα, χαμομήλι, βύσσινο, βανίλια και άλλα πολλά.
Τη γλύκα τους να ‘χετε
Τα παλαιωμένα τσίπουρα δεν θέλουν φυσικά μεζέ, αλλά εκλεπτυσμένες γλυκές γεύσεις. Μεταξύ αυτών μπορούμε να σκεφτούμε την πουτίγκα, την κρέμα καραμελέ, το τιραμισού, την καρυδόπιτα, την τάρτα σοκολάτας, ένα καραμελωμένο σου ακόμη και την Black Forest.
Εύκολα και λογικά
Τα παλαιωμένα τσίπουρα μπορούμε να τα βρούμε σε μια καλή κάβα στην περιοχή μας ή να τα απολαύσουμε σε ένα «ψαγμένο» μπαρ. Η παλαίωση δεν «βγαίνει» στην τιμή και σίγουρα η περίπτωση των ελληνικών παλαιωμένων τσίπουρων είναι value for money.