Good Food Good Mood Κατερίνα Λένη

Ψαρόσουπα βελουτέ

Υλικά

  • 1 κιλό ψάρια για ψαρόσουπα, ότι προτιμάτε εσείς.. ( σκορπίνες, μπακαλιάρους,  μικρόψαρα.. )
  • 3 μέτριες πατάτες
  • 3 καρότα
  • 4 κλωνάρια σέλινο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 ντομάτες
  • 1 φινόκιο
  • ½ σελινόριζα
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 φακελάκι κρόκο Κοζάνης
  • 1 φύλλο δάφνης
  • λίγα κλαδάκια φρέσκο θυμάρι, μάραθο και σχοινόπρασο
  • 2 πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml  λευκό κρασί
  • 1 λεμόνι, ο χυμός του
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζητάτε από τον ψαρά σας να καθαρίσει τα ψάρια, αλλιώς το κάνετε  μόνοι σας. Τα σκουπίζετε πολύ καλά.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε νερό πάνω από τη μέση και αφήνετε να βράσει. Μόλις βράσει το νερό, χαμηλώνετε την ταχύτητα και προσθέτετε τα ψάρια. Σε μέτρια ταχύτητα βράζετε για 10 λεπτά περίπου τα ψάρια  και τα αφαιρείτε.
  3. Περνάτε τον ζωμό από τουλπάνι για τυχόν αγκάθια και τον κρατάτε για να βράσετε την ψαρόσουπα.
  4. Αφήνετε τα ψάρια  να κρυώσουν λίγο και τα ξεψαχνίζετε  με προσοχή. Κρατάτε την σάρκα τους σε μια μπασίνα και πετάτε τα αγκάθια.
  5. Πλένετε σχολαστικά όλα τα λαχανικά και τα κόβετε σε κύβους.
  6. Στην ίδια κατσαρόλα που βράσατε τα ψάρια, την οποία και έχετε καθαρίσει με προσοχή για τυχόν αγκάθια, ρίχνετε  ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρετε όλα  τα λαχανικά σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
  7. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας, τον κρόκο Κοζάνης και συνεχίζετε το σοτάρισμα για να βγάλουν τα αρώματά τους, ανακατεύοντας φυσικά.
  8. Σβήνετε με το λευκό κρασί και περιμένετε για 3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  9. Έπειτα σκεπάζετε τα λαχανικά  με τον ζωμό από τα ψάρια και προσθέτετε την δάφνη, το φρέσκο θυμάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  10. Βράζετε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 50 -60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  11. Μόλις βράσει η σούπα, αφαιρείτε το φύλλο δάφνης και την χτυπάτε στο μούλτι μέχρι να γίνει κρέμα. Μετά περνάτε την κρέμα  από ψιλή σίτα, για πιο λεία υφή.
  12. Την γυρίζετε πάλι στην κατσαρόλα και προσθέτετε τον χυμό λεμονιού. Δοκιμάζετε και αν χρειαστεί, διορθώνετε την γεύση με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  13. Σερβίρετε την βελουτέ, με το ξεψαχνισμένο ψάρι, λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο, φρέσκα μυρωδικά και ψιλοκομμένο τσίλι.
  14. Εννοείται και  ζεστό ψωμάκι…
Foodlover Private Dining- Mediterranean cuisine