Υλικα για το vitello ( μοσχάρι )
- 800-1000 gr σπαλομίτα καθαρισμένη από ίνες, ολόκληρο κομμάτι
- λίγες σταγόνες ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
- 2 καρότα
- 3-4 στικ σέλερι
- 2 κρεμμύδια
- 1 φύλλο δάφνης
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- 300 ml λευκό κρασί
- 1500 ml νερό ή ζωμό μοσχαριού
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για την κρέμα avocado
- 2 ώριμα αβοκάντο
- 50 gr γιαούρτι στραγγιστό
- 50 gr μαγιονέζα
- λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
- ο χυμός από 1 λεμόνι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για την σύνθεση
- λίγα φρέσκα φύλλα βασιλικού
- 1 χούφτα ψιλή κάππαρη
- 1 μέτρια πατάτα τριμμένη στον τρίφτη
- Ηλιέλαιο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
- λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση vitello ( μοσχάρι )
- Πλένετε σχολαστικά όλα σας τα λαχανικά και τα χοντροκόβετε.
- Στη συνέχεια καθαρίζετε το κρέας από τις περιττές ίνες, αν δεν το έχει ήδη κάνει ο κρεοπώλης σας.
- Ρίχνετε σε ένα βαθύ τηγάνι λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, σοτάρετε το κρέας με αλάτι και πιπέρι, από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα, σε δυνατή φωτιά. ( Μπορείτε να παραλείψετε το τηγάνι και να χρησιμοποιήσετε κατευθείαν την κατσαρόλα, στην οποία θα συνεχίσετε την εκτέλεση της συνταγής )
- Παράλληλα παίρνετε μια μεγάλη κατσαρόλα και ζεσταίνετε επίσης λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και μόλις κάψει, σοτάρετε τα λαχανικά σας μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Προσθέτετε το σοταρισμένο κρέας, τα μπαχαρικά σας και σβήνετε με το λευκό κρασί.
- Περιμένετε λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και σκεπάζετε με τον ζωμό ή νερό.
- Βράζετε σε χαμηλή θερμοκρασία, για 45-50 λεπτά περίπου και αποσύρετε την κατσαρόλα από την εστία.
- Αφήνετε το κρέας μέσα στην κατσαρόλα να κρυώσει εξ ολοκλήρου , σκεπασμένο με τον ζωμό.
- Μόλις κρυώσει το κρέας, το στραγγίζετε από τον ζωμό, ( τον οποίο κρατάτε βεβαίως και χρησιμοποιείτε σε άλλη παρασκευή, όπως μια ωραιότατη σούπα ) και κόβετε το κρέας σας με ένα κοφτερό μαχαίρι σε πολύ λεπτές φέτες.
- Μπορείτε να διατηρήσετε ζουμερό το κρέας σας μέσα στον ζωμό, μέχρι να σερβίρετε.
Εκτέλεση κρέμα avocado
- Καθαρίζετε τα αβοκάντο, τα οποία και ρίχνετε μέσα σε ένα μούλτι με τα υπόλοιπα υλικά.
- Τα χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια λεία κρέμα. Αν θέλετε μπορείτε να περάσετε την κρέμα από ψιλή σίτα, για να τελειοποιήσετε την υφή της.
- Δοκιμάζετε και αν χρειαστεί διορθώνετε την γεύση με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και επιπλέον οξύτητα. Έτοιμη και η κρέμα avocado.
Σύνθεση
- Πλένετε και καθαρίζετε την πατάτα σας. Την τρίβετε στον τρίφτη και την πλένετε σε άφθονο τρεχούμενο κρύο νερό, μέχρι να φύγει το περιττό άμυλο. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει η πατάτα πολύ τραγανή όταν θα την τηγανίσετε.
- Ζεσταίνετε σε μέτρια κατσαρόλα το λάδι και μόλις ζεσταθεί πολύ καλά, τηγανίζετε την τριμμένη πατάτα, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί, για να φύγουν τα περιττά λάδια.
- Τώρα μπορείτε να τηγανίσετε και τα φύλλα βασιλικού για λίγα δευτερόλεπτα, όπως και την κάππαρη, για να τους δώσετε την επιθυμητή τραγανότητα.
- Τέλος σερβίρετε σε μια πιατέλα τις λεπτές κομμένες φέτες κρέατος, από πάνω κρέμα αβοκάντο, τηγανιτή πατάτα, βασιλικό και κάππαρη. Περιχύνετε με λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπερι..
- Αυτό το πιάτο είναι μια καταπληκτική καλοκαιρινή παραλλαγή, από το κλασικό vitello tonnato..