Good Food Good Mood Κατερίνα Λένη

Vitello avocado

Υλικα για το vitello ( μοσχάρι )

  • 800-1000 gr σπαλομίτα καθαρισμένη από ίνες, ολόκληρο κομμάτι 
  • λίγες σταγόνες ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • 2 καρότα
  • 3-4 στικ σέλερι
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 300 ml λευκό κρασί
  • 1500  ml νερό ή ζωμό μοσχαριού
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για την κρέμα avocado

  • 2 ώριμα αβοκάντο
  • 50 gr γιαούρτι στραγγιστό
  • 50 gr μαγιονέζα
  • λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
  • ο χυμός από 1 λεμόνι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για την σύνθεση

  • λίγα φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 1 χούφτα ψιλή κάππαρη
  • 1 μέτρια πατάτα τριμμένη στον τρίφτη
  • Ηλιέλαιο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση vitello ( μοσχάρι )

  1. Πλένετε σχολαστικά όλα σας τα λαχανικά και τα χοντροκόβετε.
  2. Στη συνέχεια καθαρίζετε το κρέας από τις περιττές ίνες, αν δεν το έχει ήδη κάνει ο κρεοπώλης σας.
  3. Ρίχνετε σε ένα βαθύ τηγάνι λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, σοτάρετε το κρέας με αλάτι και πιπέρι,  από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα, σε δυνατή φωτιά. ( Μπορείτε να παραλείψετε το τηγάνι και να χρησιμοποιήσετε κατευθείαν την κατσαρόλα, στην οποία θα συνεχίσετε την εκτέλεση της συνταγής   )
  4. Παράλληλα παίρνετε μια μεγάλη κατσαρόλα και ζεσταίνετε επίσης λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και μόλις κάψει, σοτάρετε τα λαχανικά σας μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
  5. Προσθέτετε το σοταρισμένο κρέας, τα μπαχαρικά σας και σβήνετε με το λευκό κρασί.
  6. Περιμένετε λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και σκεπάζετε με τον ζωμό ή νερό.
  7. Βράζετε σε χαμηλή θερμοκρασία, για 45-50 λεπτά περίπου και αποσύρετε την κατσαρόλα από την εστία. 
  8. Αφήνετε το κρέας μέσα στην κατσαρόλα να κρυώσει εξ ολοκλήρου , σκεπασμένο με τον ζωμό.
  9. Μόλις κρυώσει το κρέας, το στραγγίζετε από τον ζωμό, ( τον οποίο κρατάτε βεβαίως και χρησιμοποιείτε σε άλλη παρασκευή, όπως μια ωραιότατη σούπα ) και κόβετε το κρέας σας με ένα κοφτερό μαχαίρι σε πολύ λεπτές φέτες.
  10. Μπορείτε να διατηρήσετε ζουμερό το κρέας σας μέσα στον ζωμό, μέχρι να σερβίρετε.

Εκτέλεση κρέμα avocado

  1. Καθαρίζετε τα αβοκάντο, τα οποία και ρίχνετε μέσα σε ένα μούλτι με τα υπόλοιπα υλικά.
  2. Τα χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν  και να γίνουν μια λεία κρέμα. Αν θέλετε μπορείτε να περάσετε την κρέμα από ψιλή σίτα, για να τελειοποιήσετε την υφή της.
  3. Δοκιμάζετε και αν χρειαστεί διορθώνετε την γεύση με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και επιπλέον οξύτητα. Έτοιμη και η κρέμα avocado.

Σύνθεση

  1. Πλένετε και καθαρίζετε την πατάτα σας. Την τρίβετε στον τρίφτη και την πλένετε σε άφθονο τρεχούμενο κρύο νερό,  μέχρι να φύγει το περιττό άμυλο. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει η πατάτα πολύ τραγανή όταν θα την τηγανίσετε.
  2. Ζεσταίνετε σε  μέτρια κατσαρόλα  το λάδι και μόλις ζεσταθεί πολύ καλά, τηγανίζετε την τριμμένη πατάτα, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  3. Αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί, για να φύγουν τα περιττά λάδια.
  4. Τώρα μπορείτε να τηγανίσετε και τα φύλλα βασιλικού για λίγα δευτερόλεπτα, όπως και την κάππαρη, για να τους δώσετε την επιθυμητή τραγανότητα.
  • Τέλος σερβίρετε σε μια πιατέλα τις λεπτές κομμένες φέτες κρέατος, από πάνω κρέμα αβοκάντο, τηγανιτή πατάτα, βασιλικό και κάππαρη. Περιχύνετε με λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπερι..
  •  Αυτό το πιάτο είναι μια καταπληκτική καλοκαιρινή παραλλαγή, από το κλασικό vitello tonnato.. 
Foodlover Private Dining- Mediterranean cuisine