Life Τεχνολογία και Επιστήμη

Νέοι Έλληνες Επιστήμονες Βραβεύτηκαν Για Καινοτόμες Ιδέες: Βακτήρια Εναντίον Αποβλήτων

e-PHAESTUS

Με την καινοτόμα πρόταση ανάπτυξης ενός πρωτοποριακού συστήματος ανακύκλωσης μετάλλων από ηλεκτρονικά απόβλητα, η ομάδα e-PHAESTUS κατέκτησε την πρώτη θέση και το βραβείο των 4.000 ευρώ στον δεύτερο φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η ομάδα αποτελείται από νέους επιστήμονες με φρέσκιες ιδέες για το μέλλον: τη Μαρία-Κωνσταντίνα Τζιώτη και την Κανέλλα Παπακώστα-Σαμπατακάκη, φοιτήτριες της Ιατρικής Σχολής, και τον Ευστάθιο Αλωνάρη και την ‘Αννα-Νικολέτα Γρίβα από το τμήμα Βιολογίας.

Βιομηχανικά Βακτήρια ανακυκλώνουν απόβλητα

Η ιδέα της e-PHAESTUS ξεχώρισε όχι μόνο για την οικολογική της διάσταση, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνει την επιστήμη της βιοτεχνολογίας, χρησιμοποιώντας βιομηχανικά βακτήρια για την επεξεργασία και ανακύκλωση πολύτιμων μετάλλων από ηλεκτρονικά απόβλητα. Τέτοιες καινοτόμες προσεγγίσεις αποτελούν το κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προκλήσεων. Η σημαντική αυτή επιτυχία της ομάδας αποδεικνύει πόσο απαραίτητη είναι η στήριξη των νέων επιστημόνων που επενδύουν με όραμα στο αύριο.

Από Τον Θεό Ήφαιστο Στους e-PHAESTUS

Το βραβείο απονεμήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Accenture, Λάμπρο Τσόλκα, σε μια τελετή που ανέδειξε τη σημασία της καινοτομίας και της συνεργασίας στην ανώτατη εκπαίδευση. Ο διαγωνισμός, που διοργανώθηκε από το Κέντρο Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ, συγκέντρωσε εννέα ομάδες φοιτητών με καινοτόμες ιδέες στους τομείς της υγείας, της ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας και των ψηφιακών υπηρεσιών, οι οποίες προκρίθηκαν από τις 23 συνολικές συμμετοχές.

Η στήριξη πρωτοβουλιών σαν αυτή, που συνδυάζουν τη γνώση με την εφαρμογή για να προσφέρουν πρακτικές λύσεις, είναι κρίσιμη για την εξέλιξη της επιστήμης και την πρόοδο της κοινωνίας. Οι νέοι επιστήμονες, όπως τα μέλη της ομάδας e-PHAESTUS, φέρνουν μαζί τους μια δυναμική που μπορεί να αναμορφώσει το μέλλον μας προς το καλύτερο.

Λογισμικό για την εξοικονόμηση ενέργειας

Τη 2η θέση και το βραβείο των 3.000 ευρώ έλαβε η επιχειρηματική ιδέα με το όνομα AWATTAGE, του φοιτητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Ιάσωνα Κουκουφιλίππου. Η ιδέα αφορά στην ανάπτυξη ενός λογισμικού για smart homes και επιχειρήσεις, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω επεξεργασίας εξατομικευμένων προφίλ. Το βραβείο στο δεύτερο νικητή απένειμε η Σόνια Μουσαβερέ, Head of Communications & PGA της Bayer Hellas.

Εφαρμογή για τον περιορισμό του καπνίσματος

Την 3η θέση, μαζί με το βραβείο των 2.000 ευρώ κατέλαβε η επιχειρηματική ιδέα με το όνομα QuitNick, του φοιτητή του Τμήματος Φαρμακευτικής, Δημήτρη Γαλερού. Η ιδέα εστιάζει στην ανάπτυξη εφαρμογής για τον περιορισμό του καπνίσματος, βάσει εξατομικευμένου προφίλ χρήστη. Το βραβείο στον τρίτο νικητή απένειμε ο Βασίλης Κοράκης, M&A Principal της Pharmathen.

Δημιουργική Σκέψη Και Ανάπτυξη Της Επιχειρηματικής Νοοτροπίας

Ο καθηγητής Αριστείδης Σάμιτας, Αντιπρύτανης Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΕΚΠΑ και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Αρχιμήδης, στο πλαίσιο της ομιλίας του, υπογράμμισε τη σημασία της ενθάρρυνσης της δημιουργικής σκέψης και της ανάπτυξης επιχειρηματικής νοοτροπίας στους φοιτητές. Μέσα από τις δράσεις του Κέντρου Αρχιμήδης, δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές, αλλά και τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών να καλλιεργήσουν και να εξελίξουν τις ιδέες τους, προάγοντας την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Χορηγοί των βραβείων του 2ου Φοιτητικού Διαγωνισμού του ΕΚΠΑ είναι οι εταιρείες Accenture, Bayer Hellas και Pharmathen.