του Δημήτρη Καλαντζή
Ζώα που θα κατέληγαν εγκλωβισμένα σε κλουβιά, μακριά από την αγάπη και τη στοργή που χρειάζονται όλα τα πλάσματα για να χαρούν τη ζωή, θα κάνουν γιορτές με χάδια, ζεστασιά και προστασία, θα κάνουν γιορτές με οικογένεια, τους νέους και παντοτινούς συνοδοιπόρους της ζωής τους.
Η γιορτή υιοθεσίας του Σωματείου Α.Γ.Α.Π.Η στο The Dalliance House είχε προετοιμαστεί με πολλή αγάπη και ζεστασιά. Στον χώρο υπήρχαν κλωβοί με γλυκύτατα κουτάβια που μπορούσαν να δουν οι επισκέπτες ή και να αγκαλιάσουν με τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής για την προστασία των μικρών ζώων. Τα μέλη του Σωματείου και οι εθελοντές προσέφεραν όλες τις πληροφορίες για το κάθε σκυλάκι και τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για να γίνει κάθε υιοθεσία. Στον χώρο υπήρχαν ακόμα χειροποίητα λούτρινα ζωάκια για την ενίσχυση των δράσεων του Σωματείου. Δεκάδες οι επισκέπτες και επτά από αυτούς, αποφασισμένοι να μεγαλώσουν την οικογένειά τους κατά ένα νέο μέλος.
Φιλοζωικό – Πολιτιστικό Σωματείο Α.Γ.Α.Π.Η
Το Φιλοζωικό Πολιτιστικό Σωματείο Α.Γ.Α.Π.Η που εδρεύει στην Κηφισιά, συστάθηκε πριν από 2 χρόνια από την Κυβέλη Λάσκαρι και τον Γιάννη Φυρίγο από διάθεση προσφοράς για την προστασία των ζώων. Σήμερα φιλοξενεί σε κτήμα 20 αδέσποτα του δήμου Κηφισιάς και βρίσκεται σε συνεργασία με άλλα Σωματεία και Πρωτοβουλίες από όλη την Ελλάδα που εργάζονται εθελοντικά για την ευζωία των ζώων. Στόχος είναι η κοινωνικοποίηση και υπεύθυνη υιοθεσία των αδέσποτων από ανθρώπους που θα τα αντιμετωπίσουν ως μέλη των οικογενειών τους. Το Σωματείο Α.Γ.Α.Π.Η καλωσορίζει εθελοντές και οποιοδήποτε άτομο θέλει να προσφέρει για τους σκοπούς της προστασίας των ζώων. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108015811.
Ο νέος Δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς τίμησε με την παρουσία του τη Γιορτή Υιοθεσίας, δηλώνοντας ότι θα είναι αρωγός στο έργο του Σωματείου Α.Γ.Α.Π.Η για την προστασία και φροντίδα όλων των ζώων.
Κυβέλη Λάσκαρι, πρόεδρος Φιλοζωικού και Πολιτιστικού Σωματείου Α.Γ.Α.Π.Η.
«Είμαι χαρούμενη γιατί στη γιορτή υιοθεσίας δώσαμε επτά κουταβάκια και γατάκια. Συνεργαζόμαστε με σωματεία και φορείς πανελλαδικά, ώστε να βοηθούμε ζωάκια που έχουν ανάγκη. Δυστυχώς η κατάσταση στην Ελλάδα με τα αδέσποτα είναι τραγική. Είτε θα βρίσκονται στον δρόμο, ευάλωτα στο κρύο και τη ζέση, στην πείνα και τα ατυχήματα, είτε σε κάποιο καταφύγιο, σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Τα καταφύγια έχουν πολύ μικρά «κελιά», όπου τα ζωάκια, επιτρέψτε μου να πω, σαπίζουν. Μένουν εκεί χρόνια, οι συνθήκες εγκλεισμού επιδρά πολύ άσχημα στον ψυχισμό τους και δυσκολεύει την υιοθεσία τους. Αυτό παλεύουμε να αλλάξει. Θέλουμε τα ζωάκια να βρίσκονται το γρηγορότερο δυνατό κοντά σε ανθρώπους, να ζήσουν στις οικογένειές τους χαρούμενα και ευτυχισμένα».
Περικλής Κονδυλάτος, Σωματείο Α.Γ.Α.Π.Η
«Στο Σωματείο Α.Γ.Α.Π.Η έχουμε πολύ μεγάλα όνειρα για την αποκατάσταση ζώων σε οικογένειες. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για να δώσει στα σκυλάκια και τα γατάκια ένα σπίτι για πάντα. Το να μαζεύονται αδέσποτα από τους δρόμους και να μπαίνουν σε κλουβιά δεν έχει κανένα νόημα. Δεν υπάρχει ποιότητα ζωής σε ένα κλουβί. Είναι καλύτερο να βρίσκονται στον δρόμο. Όσοι έχουμε υιοθετήσει ζώα, βλέπουμε τη ζωή μας να γεμίζει αγάπη και στοργή, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπως είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Ο άνθρωπος χρειάζεται περισσότερο τη συντροφιά ενός σκύλου από όσο χρειάζεται ένας σκύλος τον άνθρωπο. Τα ζώα μάς συντροφεύουν ανυστερόβουλα και μας κάνουν καλύτερες υπάρξεις».
Ζωή Γερουλάνου, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών για Άτομα με Αναπηρίες «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ»
«Το θέμα των αδέσποτων ζώων έχει ξεφύγει στην Ελλάδα. Έχουμε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια αδέσποτα ζώα συντροφιάς και συνεχώς πληθαίνουν. Η χώρα προσπαθεί να κάνει κάτι γι αυτό, όμως το πρόβλημα είναι σαν Λερναία Ύδρα. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικές οι δράσεις υιοθεσίας. Το κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος πιστεύει στην υιοθεσία αδέσποτων ζώων και στηρίζει το έργο του Σωματείου Α.Γ.Α.Π.Η. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενωθούν οι δυνάμεις, ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα αδέσποτα. Ειδικότερα εμείς, που εκπαιδεύουμε σκύλους για οδηγούς ανθρώπων με αναπηρία στην όραση, αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα όταν στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν αγέλες αδέσποτων. Πρέπει όλοι μαζί, κράτος, δήμοι, σωματεία και όποιος πιστεύει σε αυτό, να ενώσουμε δυνάμεις και να κάνουμε σωστές υιοθεσίες, υιοθεσίες ζωής. Οι άνθρωποι που συνειδητά υιοθετούν ένα ζώο, βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει. Αντιλαμβάνονται πρωτόγνωρα συναισθήματα. Το ζώο γίνεται ένα μέλος της οικογένειάς τους. Εδώ όμως χρειάζονται και δράσεις που πρέπει να κάνει η πολιτεία, ώστε τα ζώα να αντιμετωπίζονται ως μέλη των ανθρώπινων οικογενειών και να διευκολύνεται η μετακίνηση και η φιλοξενία τους. Εμείς το αντιμετωπίζουμε πιο έντονα το ζήτημα με τους σκύλους οδηγούς ατόμων με αναπηρία όρασης, διότι δυστυχώς δεν υπάρχει ενημέρωση ότι ο σκύλος επιτελεί πολύτιμο έργο και δεν μπορεί να υπάρχουν απαγορευτικά στην είσοδό του σε οποιονδήποτε χώρο. Χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά ενημέρωσης από τους επίσημους φορείς. Το δικό μας κέντρο λειτουργεί ένα πρόγραμμα που ενημερώνει για την ευζωία των ζώων και πηγαίνουμε σε σχολεία και πανεπιστήμια προκειμένου να ενημερώσουμε για την αξία ενός σκύλου οδηγού στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου με αναπηρία όρασης. Είναι πολύ σημαντικές οι συμπράξεις. Ο ένας να βοηθάει τον άλλον. Όσο γίνεται αυτό, θα υπάρξουν καλύτερες ημέρες. Όσο λειτουργούμε με το «εγώ», δεν θα καταφέρουμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες προκειμένου να μην υπάρχουν τόσο πολλά αδέσποτα ζώα».