Pet Love

Πώς θα υιοθετήσω από καταφύγιο το κατάλληλο σκυλί για μένα

Το να προσθέσεις ένα νέο μέλος στην οικογένειά σου είναι μία σημαντική υπόθεση. Πρέπει να «μετρήσεις» τις δυνάμεις σου, τον χρόνο σου, τα οικονομικά σου και το πώς θα διαμορφώσεις τη ζωή σου, όταν πλέον θα έχεις μία ακόμα ψυχούλα να νοιάζεσαι και να σε νοιάζεται. Επίσης θα πρέπει να παρακάμψεις μύθους και προκαταλήψεις. Κυρίως αυτόν που λέει ότι τα σκυλάκια από δομές αδέσποτων είναι «τραυματισμένα ζώα», έχουν υποστεί κακοποίηση και θα είναι δύσκολη η προσαρμογή τους στην οικογένεια σου.

Ο μύθος των αδέσποτων

Ψέματα, ψέματα, ψέματα. Ναι, υπάρχουν σκυλάκια που έχουν υποστεί κακοποίηση. Επίσης υπάρχουν σκυλάκια που δεν έζησαν σωστά κατά τη φιλοξενία τους στις δομές αλλά  αυτά ακριβώς τα σκυλάκια μπορούν να εξελιχθούν στα πιο χαρούμενα, δοτικά και καλόβολα ζώα του κόσμου. Η εξίσωση «αγάπη δίνεις – αγάπη παίρνεις» είναι αξίωμα για τις σχέσεις μας με τα ζώα. Και προκαταλήψεις δεν χωράνε.   

Πότε να κάνω την υιοθεσία;

Όταν έχεις χρόνο. Η υιοθεσία δεν είναι απόφαση της στιγμής. Καλό θα ήταν να αποφύγεις να πας στο καταφύγιο μαζί με πολύ μικρά παιδιά που αποφασίζουν παρορμητικά. Οι «μεγάλοι» πρέπει να πάρουν την απόφαση – τα ζώα δεν είναι παιχνίδια που τα πετάμε μετά τη χρήση. Εσύ θα μιλήσεις με τους ανθρώπους που τα προσέχουν, θα πάρεις πληροφορίες, θα περάσεις χρόνο με τα ίδια τα ζωάκια που σου κινούν το ενδιαφέρον και θα παρατηρήσεις τη συμπεριφορά τους. Μετά την υιοθεσία θα πρέπει επίσης να έχεις χρόνο για να ασχοληθείς με το «δέσιμο» του σκύλου με τη νέα του οικογένεια (ή την πρώτη του οικογένεια). Θα δώσεις πολλή αγάπη αλλά θα βάλεις και κανόνες ώστε να χτιστεί μία σωστή σχέση για όλους. Υπάρχουν ντροπαλά σκυλάκια που έγιναν βασιλιάδες της κοινωνικότητας και πολύ ζωηρά σκυλιά που εξελίχθηκαν σε άρχοντες του ζεν. Από σένα εξαρτάται σε μεγάλο σημείο.  

Τι να προσέξω κατά την επιλογή ζώου;

Υπάρχουν κάποια tips για να «διαβάσεις» τον χαρακτήρα του σκυλιού αλλά δεν είναι τυπωμένα σε πλάκες γρανίτη. Απλώς να τα έχεις στο μυαλό σου:

1. Ξεσήκωσε το υποψήφιο σκυλάκι με κυνηγητό και παιχνίδια, δημιούργησε μία έντονα χαρούμενη ατμόσφαιρα και μετά σταμάτα απότομα. Παρατήρησε πόσο γρήγορα θα σταματήσει κι εκείνο, θα αλλάξει δηλαδή διάθεση ή θα συνεχίσει για ώρα να είναι ξεσηκωμένο. Η προσαρμοστικότητα είναι σημαντική (αλλά μπορεί να κατακτηθεί και με τον χρόνο).

2. Αγνόησε τον σκύλο. Κάνε του πολλά χάδια και γλυκουλινιές και ξαφνικά σταμάτα να ασχολείσαι τελείως μαζί του και αφοσιώσου στο κινητό σου. Το σύνηθες είναι να προσπαθήσει για ένα λεπτό να σε κάνει να συνεχίσεις τα χάδια αλλά μετά να ασχοληθεί με κάτι δικό του ή να πέσει για ύπνο. Εάν το σκυλάκι είναι πολύ επίμονο, τότε έχεις δουλίτσα μπροστά σου.

3. Πρόσεξε τα σκυλάκια drama queens. Ναι, αυτά που θέλουν διαρκώς την προσοχή σου, παίρνουν φατσούλες «πόσο δυστυχισμένο είμαι!», κλαψουρίζουν με το παραμικρό και σε θέλουν υπηρέτη. Είναι πάρα πολύ χαριτωμένα αλλά ίσως να έχεις προβλήματα κάθε φορά που θα τα αποχωρίζεσαι για τη δουλειά σου και σίγουρα θα χρειαστεί αρκετός κόπος για να έχεις και κάποια προσωπική ζωή πέραν του να τα υπηρετείς.

4. Εάν έχεις παιδιά, θα κάνεις πρώτα εσύ την επιλογή αλλά μετά θα τα γνωρίσεις στο σκυλί πριν το πάρεις σπίτι. Παρατήρησε τη συμπεριφορά του. Τα περισσότερα σκυλιά λατρεύουν από τη φύση τους τα παιδιά (τα νιώθουν πιο κοντά τους) και ένα τέτοιο πρέπει να είναι και το δικό σου.

5. Κάποια σκυλιά έχουν έντονα σημάδια άγχους ή δείχνουν μελαγχολικά (χασμουριούνται, γλείφουν τα χείλη τους, εκεί που είναι κινητικά δείχνουν να «σβήνουν» κ.α). Μη βιαστείς να βγάλεις συμπέρασμα. Μπορεί κάτι να έγινε πριν τη συνάντησή σας, μπορεί να νιώθει άβολα ανάμεσα σε τόσα σκυλιά ή στις συνθήκες που ζει. Κάνε πολλές επισκέψεις στο καταφύγιο και προσπάθησε να περάσεις αρκετό χρόνο μαζί του. 

6. Το τεστ του φαγητού: δώσε μία λιχουδιά. Το ιδανικό είναι να έρθει, να τη μυρίσει και να τη φάει. Εάν δεν τη θέλει, μάλλον νιώθει άβολα. Εάν τη φάει με μανία και πάλι είναι αγχωμένο.

7. Ρίξε μερικές λιχουδιές στο έδαφος. Πλησίασε το σκυλί καθώς τρώει (όχι όμως κοντά στο φαγητό ή το στόμα του). Ακούμπησέ το απαλά στην πλάτη ή τους γοφούς. Εάν σταματήσει να τρώει, προσπαθήσει να καλύψει τις λιχουδιές ή φύγει, τότε έχεις αρκετή δουλίτσα μπροστά σου για να το κάνεις να νιώσει άνεση και ασφάλεια.

8. Γνώρισε περισσότερους από έναν σκύλους. Μπορεί μία «φάτσα» να σου κλέψει από την αρχή την καρδιά αλλά κάνε τον κόπο να δεις και τη διπλανή. Μπορεί στη διπλανή να βρίσκεται το σκυλάκι που θα γίνει το ιδανικό νέο μέλος της οικογένειάς σου.   Τέλος, εάν δεν έχεις τόσο χρόνο ή είναι η πρώτη φορά που αποκτάς σκυλάκι, μη διστάσεις να συμβουλευτείς επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων κατά την επιλογή σου. Θα δει πράγματα που εσύ ίσως δεν δεις. Η επιλογή βέβαια θα είναι δική σου. Και θα είναι καλή γιατί θα έχεις δουλέψει για αυτό το σημαντικό γεγονός της ζωή σου.

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στο κέντρο της Αθήνας. Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τον τύπο αλλά τα τελευταία χρόνια κολυμπάω (ή κωπηλατώ) στα ψηφιακά μέσα. Μου αρέσουν οι γάτες και οι ανθρώπινες ιστορίες. Προσπαθώ να προσεγγίζω τα πάντα με ενσυναίσθηση (και μερικές φορές πιστεύω ότι τα καταφέρνω).