Σχεδόν οι μισοί σκύλου του παγκόσμιου πληθυσμού πανικοβάλλονται κατά τη διάρκεια ρίψης πυροτεχνημάτων και προσπαθούν να τρέξουν πανικόβλητοι στο άγνωστο. Οι απροσδόκητες λάμψεις και οι ήχοι, που για την ευαίσθητη ακοή των σκύλων είναι τρομακτικοί, μπορούν να κάνουν τους φίλους μας να ξεφύγουν από τα λουριά τους ή και να σπάσουν τα τζάμια των παραθύρων για να αποδράσουν με κίνδυνο να χτυπηθούν από διερχόμενα αυτοκίνητα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα περισσότερα ζώα – κυρίως τα πουλιά – που έχει παρατηρηθεί να σκοτώνονται μαζικά μετά από ρίψεις πυροτεχνημάτων, καθώς ξυπνάνε πανικόβλητα μέσα στη νύχτα και συγκρούονται με όποια επιφάνεια βρεθεί στην πτήση τους.
Κινήσεις καθολικής απαγόρευσης των πυροτεχνημάτων
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό υπάρχουν κινήσεις που αγωνίζονται για την καθολική απαγόρευση των πυροτεχνημάτων με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί η φαντασμαγορία ενός είδους ζωής να θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ευζωία άλλων ειδών ζωής. Είναι δύσκολο βέβαια να σταματήσει μία παράδοση αιώνων, αλλά τουλάχιστον αυτές οι κινήσεις έχουν καταφέρει να πιέσουν τις περισσότερες πόλεις να μεταφέρουν τα σημεία που εκτοξεύονται τα πυροτεχνήματα μακριά από δάση και πάρκα, σε πολύ ψηλά κτήρια και, εάν υπάρχει θάλασσα κοντά, από πλοία μέσα στη θάλασσα. Στη χώρα μας δυστυχώς, οι ρίψεις πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών δεν είναι αποκλειστικό θέμα επίσημων φορέων, όπως οι δήμοι, αλλά στο χέρι οποιουδήποτε να κάνει τις γειτονιές… Κούγκι κάθε Πρωτοχρονιά και Πάσχα.
Μέτρα προστασία των σκύλων μας την Πρωτοχρονιά και το Πάσχα
- Δεν παίρνουμε τον σκύλο μας σε ανοιχτές εκδηλώσεις που αναμένεται η ρίψη πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, εάν δεν είμαστε απολύτως σίγουροι και σίγουρες ότι είναι συμφιλιωμένος με τους ήχους και τις λάμψεις.
- Βεβαιωνόμαστε ότι το κατοικίδιό μας έχει όλες τις πληροφορίες στο κολάρο του, που θα κάνουν κάποιον ευαισθητοποιημένο άγνωστο να μας το φέρει πίσω στην περίπτωση που χαθεί.
- Δημιουργούμε ασφαλή «καταφύγια» μέσα στα σπίτια μας. Μπορεί να είναι ένα υπόγειο ή μία ντουλάπα, ακόμα και ένα μεγάλο κλουβί που θα έχουμε τυλίξει με κουβέρτα την οποία δεν θα διαπερνούν οι λάμψεις. Φτιάχνουμε, με άλλα λόγια, μία «σπηλιά» για τον σκυλάκο μας.
- Κατεβάζουμε ρολά και χρησιμοποιούμε «λευκό θόρυβο» μέσα στο σπίτι, που θα καλύψει τους ήχους των κροτίδων. Μπορεί να είναι η σκούπα, η τηλεόραση ή ειδικοί ήχοι για την ηρεμία των σκυλιών που υπάρχουν στο διαδίκτυο.
- Διατηρούμε τη δική μας ψυχραιμία και ήρεμο τόνο φωνής. Είναι λάθος να προσπαθούμε να διαβεβαιώσουμε τον σκύλο μας με έντονο τρόπο ότι «όλα είναι καλά» και «μη φοβάσαι». Κάτι τέτοιο θα τον κάνει να πιστέψει ότι πραγματικά κάτι κακό βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο σωστός τρόπος είναι να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα και να βεβαιώσουμε τον σκύλο μας για την αγάπη μας με αγκαλιές και χάδια.
Μέτρα πρόληψης του πανικού από πυροτεχνήματα και κεραυνούς
Η εκπαίδευση των σκύλων μας στην αντιμετώπιση των έντονων θορύβων ξεκινά από την μικρή τους ηλικία, κρατά χρόνο αλλά είναι συνήθως αποτελεσματική.
Η εκπαίδευση ξεκινά όταν το κουτάβι μας είναι χαλαρό, έχει παίξει και δεν έχει στρες. Τότε ξεκινάμε να παίζουμε ήχους σε πολύ χαμηλή ένταση (μόλις που να ακούγονται από το ανθρώπινο αυτί). Παρατηρούμε τις αντιδράσεις του διακριτικά, ώστε να μην το υποψιάσουμε ότι κάτι συμβαίνει.
Όταν εξοικειωθεί με τον ανεπαίσθητο ήχο (αυτό μπορεί να γίνει μετά από 5-10 «συνεδρίες»), αυξάνουμε ανεπαίσθητα την ένταση και συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο σταδιακά.
Όσες φορές βλέπουμε ότι ο σκύλος μας αντιδρά στην αύξηση της έντασής, γυρνάμε πίσω ένα επίπεδο και επιμένουμε σε αυτό, πριν προσπαθήσουμε ξανά να το ανεβάσουμε. Κατά τις συνεδρίες, εμείς θα πρέπει να συνεχίζουμε τις συνηθισμένες μας δραστηριότητες σαν να μη συμβαίνει τίποτα ή και να προκαλούμε το σκυλάκο μας για παιχνίδι.
Πάντα έχουμε στο μυαλό μας ότι, όπως και οι άνθρωποι, κάθε σκύλος είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα με ιδιαιτερότητες που αποδεχόμαστε και αγκαλιάζουμε ώστε να ζούμε ολοκληρωτικά τη μοναδική και ανεπανάληπτη σχέση μαζί του.