Τεχνολογία και Επιστήμη

Φόρος τιμής στο πλαστικό: Ας το ευχαριστήσουμε πριν το καταργήσουμε

πλαστικό
πλαστικό

Το πλαστικό αποτελεί ίσως το πιο αντιφατικό υλικό του 20ού και του 21ου αιώνα, αφού από την εποχή που άλλαξε τη βιομηχανία και την καθημερινότητα, σήμερα προκαλεί ανησυχία για τις επιπτώσεις του στη φύση και την υγεία. Από τη μεταπολεμική περίοδο και την εκρηκτική αύξηση της κατανάλωσης, το πλαστικό έπαιξε ρόλο-κλειδί σε πολλούς τομείς, από την υγεία έως την επισιτιστική αλυσίδα, όπως περιγράφει ο «Άτλας του Πλαστικού» του Ιδρύματος Heinrich Böll Stiftung.

Η Σημαντική Συνεισφορά του Πλαστικού στην Υγεία και τη Διατροφή

Ανθεκτικό, ελαφρύ και οικονομικό, το πλαστικό εισέβαλε στις ζωές μας τη δεκαετία του 1950, αφήνοντας θετικό αντίκτυπο σε μια εποχή που είχε ανάγκη τη μαζική παραγωγή και το χαμηλό κόστος. Ειδικά στον τομέα της υγείας, υλικά όπως οι καθετήρες, οι σύριγγες και άλλα μιας χρήσης ιατρικά προϊόντα βελτίωσαν τις συνθήκες υγιεινής και, ως εκ τούτου, συνέβαλαν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Παράλληλα, οι πλαστικές συσκευασίες συνέβαλαν στη διατήρηση τροφίμων, στη μείωση της σπατάλης και στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας.

Η Πολιτιστική Εικόνα του Πλαστικού και η Εποχή του AIDS

Τη δεκαετία του 1990, το πλαστικό πήρε νέους συμβολισμούς, όπως την προστασία από ασθένειες, χάρη στη χρήση του λάτεξ στα προφυλακτικά που συνέβαλαν στη μείωση των μεταδόσεων του AIDS. Στη Γαλλία μάλιστα, το συγκρότημα Elmer Food Beat τραγούδησε «Το πλαστικό είναι εξαιρετικό», υπογραμμίζοντας την αξία του ως προστατευτικού μέσου. Όμως, στις αρχές του 2000, οι αξίες που συνδέθηκαν με το πλαστικό άλλαξαν ριζικά, με το ίδιο συγκρότημα να προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης στους ωκεανούς με το τραγούδι «Το πλαστικό είναι τραγικό».

Νέες Τεχνολογίες και «Έξυπνα» Πλαστικά

Στον 21ο αιώνα, η καινοτομία συνεχίζει να φέρνει νέα είδη πλαστικών με πιο εξειδικευμένα χαρακτηριστικά. Ο Mickaël Pruvost, μηχανικός στην Arkema, μιλάει για «έξυπνα» πλαστικά, όπως πιεζοηλεκτρικά πολυμερή και αισθητήρες, που ανιχνεύουν κινήσεις, καρδιακό ρυθμό και στέλνουν σήματα σε περίπτωση ατυχημάτων, βοηθώντας ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα βρέφη.

Η Ιστορία του Πλαστικού: Από Φυσικά Υλικά σε Χημικά Πολυμερή

Η εξέλιξη των πλαστικών ξεκίνησε με την ανακάλυψη της parkesine το 1862, βασισμένης στην κυτταρίνη, ενώ το 1869 η ανακάλυψη του κελλουλοΐτη στις ΗΠΑ αντικατέστησε το ελεφαντόδοντο και τα καύκαλα χελωνών. Το 1907, η εφεύρεση του βακελίτη από τον Leo Baekeland, του πρώτου πλήρως συνθετικού πλαστικού, δημιούργησε προοπτικές για βιομηχανικές εφαρμογές σε τηλεφωνικές συσκευές, διακόπτες και πολλά άλλα. Η δεκαετία του 1950 έφερε στο προσκήνιο το PVC, καθώς η μαζική παραγωγή βασίστηκε στη φθηνή εκμετάλλευση χημικών παραγώγων, εκτοξεύοντας την παραγωγή.

Πλαστικό Σήμερα: Ένα Υλικό που Κυριαρχεί αλλά Απειλεί

Σήμερα, το 60% του παγκόσμιου πλαστικού χρησιμοποιείται σε συσκευασίες, δομικά υλικά και μεταφορές. Όμως, μόλις το 9% ανακυκλώνεται, ενώ 22 εκατομμύρια τόνοι καταλήγουν στο περιβάλλον ετησίως. Οι μικροπλαστικές ενώσεις που διασπώνται από τα πλαστικά έχουν συνδεθεί με κινδύνους για την υγεία, επηρεάζοντας το αναπνευστικό, το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινολογικό σύστημα, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το πλαστικό, που κάποτε θεωρούνταν επαναστατικό, έχει πλέον διττό χαρακτήρα: παραμένει αναντικατάστατο σε πολλούς τομείς, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλεται η ανάγκη για περιορισμό της χρήσης του και η ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων για την προστασία του πλανήτη.