Το σταφυλι, το φρούτο του φθνιπώρου, δεν θεωρείται τυχαία ο βασιλιάς των φρούτων!!! Ψάχνοντας αρχαία κείμενα ( Βίβλος, Ομηρικά έπη), συγγράματα και μυστικά μακροζωίας θα πέσουμε σίγουρα σε αναφορές σχετικά με την διατροφική αξία και τις ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία.
Ταξινομούνται σε 3 κατηγορίες, την λευκη, την ερυθρή και την ροδώχρωμη. Η κύρια ποικιλία της ελληνικής σταφίδας είναι η Σουλτανίνα και η Κορινθιακή σταφίδα. Ωστόσο εδώ θα πρέπει να τονισθεί πως με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην σύγχρονη εποχή , η κύρια ποικιλία που είναι ευεργετική για τον οργανισμό είναι αυτή που περιέχει κουκούτσια. Οι υπόλοιπες ποικιλίες περιέχουν ασύστολες ποσότητες από φυτοφάρμακα και επικίνδυνες ορμόνες.
Τα σταφύλια διαθέτουν όλα τα μέταλλα-ηλεκτρολύτες σε ιδανικές αναλογίες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, σίδηρο, κάλλιο και δίνουν άμεση θρέψη στα τρισεκατομμύρια κύτταρα του οργανισμού μας. Τα φαγώσιμα σταφύλια είναι προτιμότερα από τον σταφυλοχυμό διότι διατηρούν τις ίνες τους και στα 100 γραμμάρια αποδίδουν 80 θερμίδες.
Τα ερυθρά σταφύλια διαθέτουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές συγκριτικά με τις υπόλοιπες. Τέτοιες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η κατεχίνη, ανθοκυάνες και καφταρικό οξύ. Η πιο γνωστή όμως αντιοξειδωτική ουσία είναι η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στη φλούδα και τα κουκούτσια.
Κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του σταφυλίου είναι οι παρακάτω:
- Ενίσχυση επιπέδων οιστρογόνων
- Πρόληψη αρτηριακής πίεσης
- Αντιελκωτική δράση (επούλωση έλκων μειώνοντας την έκκριση ισταμίνης)
- Αντιφλεγμονώδης ιδιότητες (απελευθέρωση ισταμίνης & προσταγλαδίνης)
- Αντιαλλερική δράση
- Πνευματική διαύγεια