Υγεία

Ολική διατροφική επαναφορά μετά τις γιορτές!

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αποτελούν τις πιο επιβαρυμμένες από διατροφικής πλευράς γιορτές μιας και συνδέονται με αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη. Η συνηθισμένη μεταβολή βάρους που παρατηρείται είναι περίπου 2-3 κιλά. Ωστόσο, η επαναφορά στην καθημερινή διατροφή μπορεί να αντισταθμίσει τα κιλά των εορτών και σύντομα να δούμε το δείκτη της ζυγαριάς να επανέρχεται.

1)            Ενυδάτωση και αδυνάτισμα: ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας είναι η αυξημένη πρόσληψη υγρών (8-12 ποτήρια καθημερινά), τα οποία ενισχύουν τις καύσεις και συμμετέχουν στην αποβολή τοξινών μέσω της διούρησης και της εφίδρωσης. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολισμού κατά 30%, ενώ η κατανάλωση 1.5 λίτρου νερού ημερησίως μπορεί να αυξήσει την ημερήσια δαπάνη ενέργειας κατά 48 θερμίδες.

2)                  Αύξηση φυσικής δραστηριότητας: είναι ο πιο αποτελεσματικό τρόπος για την τόνωση του μεταβολισμού και την καύση λίπους. Επιπλέον, η σωματική άσκηση βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει την όρεξή.

3)            Μικρά και συχνά γεύματα!  Για μία ακόμη φορά ανατρέπεται ο μύθος ότι για να χάσετε πρέπει να πεινάσετε. Τα μικρά & συχνά γεύματα είναι το μυστικό για μία σωστή διατροφή. Οι λόγοι είναι οι εξής:

Ø       Συνεχής ενεργοποίηση του μεταβολισμού και μειωμένη αποθήκευση λίπους.

Ø       Έλεγχος του αισθήματος πείνας και κορεσμού.

5)            Μασάτε αργά κάθε μπουκιά: Το καλό μάσημα της τροφής βοηθάει την καλύτερη αξιοποίησή της από τον οργανισμό, καθώς επιτρέπει στα ένζυμα του σάλιου να διασπάσουν κάθε τροφή στα θρεπτικά συστατικά από τα οποία αποτελείται.

Παράλληλα, όταν τρώτε αργά προλαβαίνει να φτάσει στον εγκέφαλο το μήνυμα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύετε να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από όση πραγματικά χρειάζεστε, από καθαρή λαιμαργία.

6)            Καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (δημητριακά, ζυμαρικά, πλιγούρι, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, καστανό ρύζι),  τα οποία μειώνουν την απορρόφηση λίπους, χορταίνουν εύκολα, με αποτέλεσμα να καταναλώνετε μικρότερη ποσότητα φαγητού. Για να εξασφαλίσετε τη μεγάλη κατανάλωση φυτικών ινών, καλό είναι να επιλέγετε τρόφιμα ολικής αλέσεως και να τρώτε τα φρούτα με τη φλούδα.

7)            Πείτε ναι στα ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος) και στα θαλασσινά: τα ω3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην αύξηση της λεπτίνης, μίας ορμόνης που ευθύνεται για την μείωση της όρεξης.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, MSc, PhD
Διδάκτωρ ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Επιστ/κός Συνεργάτης Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Α΄ Νευρολογική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο
Καθηγητής ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, MSc, PhD Διδάκτωρ ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Επιστ/κός Συνεργάτης Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Α΄ Νευρολογική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο Καθηγητής ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας