Το τέλος των σχολικών υποχρεώσεων «επιτάσσει» ξεκούραση και ατέλειωτο παιχνίδι. Κάποια στιγμή όμως μέσα στην ημέρα, ακόμη και τα παιδιά έχουν ανάγκη από χαλάρωση. Αν και σε πολλές περιπτώσεις, η ενασχόληση με κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή αποτελεί προτεραιότητα για πολλά από αυτά, η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων συνιστά μια ιδανική επιλογή για άλλα.
Η αλήθεια είναι πως, η εικόνα ενός παιδιού να απολαμβάνει τη μεσημεριανή του σιέστα, ξαπλωμένο στο κρεβάτι του και διαβάζοντας βιβλία ή κόμικ, παραπέμπει σε μια άλλη εποχή, εκείνη των παιδικών μας χρόνων.
Οι υφιστάμενοι εκδοτικοί οίκοι διαθέτουν μια σειρά αναρίθμητων βιβλίων για παιδιά και νέους, που αποτελούν εξαιρετική επιλογή για τις καλοκαιρινές διακοπές. Αν και υπάρχουν και βιβλία που περιέχουν διασκεδαστικές ασκήσεις, με σκοπό την επανάληψη των γνώσεων που κατακτήθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου σχολικού έτους, εντούτοις αυτή τη φορά θα περιοριστούμε αποκλειστικά σε λογοτεχνικά βιβλία. Άλλωστε, εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, είναι ευκαιρία για ένα ακόμη «ταξίδι», που κανείς άλλος δεν μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να το πραγματοποιήσουν, παρά μόνο τα βιβλία.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…
«Αόρατοι Ρεπόρτερ», Άρης Δημοκίδης
Μπορεί τα παιδιά στις μέρες μας να μην πηγαίνουν στο περίπτερο, αδημονώντας για το νέο τεύχος του Μπλέηκ, του Ποπάυ ή του Λούκι Λουκ, ωστόσο περιμένουν πώς και πώς να κυκλοφορήσει το επόμενο βιβλίο της σειράς «Αόρατοι Ρεπόρτερ». Οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» και ο συγγραφέας Άρης Δημοκίδης, προτείνουν για το καλοκαίρι και για παιδιά άνω των 9 ετών, τα δύο νέα βιβλία, με τίτλο «Η κραυγή της Τζοκόντα» και «Η κατάρα της χαμένης Ατλαντίδας». Ενδιαφέρουσα είναι η εικονογράφηση του εξωφύλλου από τη Ναταλία Καπατσούλια.
Στο πρώτο από τα δύο βιβλία, «Η κραυγή της Τζοκόντα», ο Φίλιππος, επικεφαλής των «Αόρατων Ρεπόρτερ», καλείται να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης διάσημων έργων Τέχνης από διεθνούς φήμης μουσεία και παράλληλα να αποτρέψει μια παγκόσμια συνωμοσία.
Από την άλλη πλευρά, στο βιβλίο «Η κατάρα της χαμένης Ατλαντίδας», η Νάσια, φωτογράφος της περίφημης ομάδας των «Αόρατων Ρεπόρτερ», ψάχνει να βρει τη λύση του μυστηρίου, όταν ένας διάσημος Έλληνας φωτογράφος ξυπνάει µε αρνησιά στη Σαντορίνη, έχοντας τραβήξει φωτογραφίες μιας ολόχρυσης υποβρύχιας πόλης που μοιάζει µε τη χαμένη Ατλαντίδα…
«Μικρόκοσμος», Γιώργος Παναγιωτάκης
Τον περασμένο Μάρτιο, ο Γιώργος Παναγιωτάκης εξέδωσε για δεύτερη φορά, αυτή τη φορά υπό την αιγίδα των Εκδόσεων «Πατάκη», το έργο του που φέρει τον τίτλο «Μικρόκοσμος». Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά άνω των 12 ετών. Η εικονογράφηση του νέου εξωφύλλου ανήκει στον Βασίλη Κουτσογιάννη.
Ο συγγραφέας, χρησιμοποιεί μια αλληγορία, ώστε μέσα από την αναπαράσταση του μικρόκοσμου μιας μυρμηγκοπολιτείας, να στηλιτεύσει την αυστηρότητα που διέπει τη μορφή οργάνωσης ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος. Η Σβέλτα, η ηρωίδα του μυθιστορήματος, επαναστατεί με σκοπό να ανατρέψει την καθεστηκυία τάξη. Θέματα, όπως η αναπηρία και ο έρωτας, διαπλέκονται εντέχνως και προωθούν την πλοκή της ιστορίας, έως ότου η Σβέλτα και ο αγαπημένος της Ασμάρ δραπετεύσουν ευτυχισμένοι μακριά από τους διώκτες τους.
Ανυπέρβλητα τα λόγια της ηρωίδας: «Κι αν με ρίξετε, θα σηκωθώ. Και αν με χτυπήσετε, θα συνεχίσω. Και αν μου κόψετε το ένα πόδι, θα έχω τα υπόλοιπα. Και αν με φυλακίσετε, θα φύγω».
Άξιο μνείας είναι το γεγονός πως, ήδη από την έκδοση του 2011, ο «Μικρόκοσμος» έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η αναγραφή στη λίστα «White Ravens», και το Βραβείο του Λογοτεχνικού Περιοδικού «ΔΙΑΒΑΖΩ».
«Κολυμπώντας πέρα από τα όρια», Σπύρος Χρυσικόπουλος
Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος, κολυμβητής με διεθνείς διακρίσεις, ο οποίος μάλιστα το 2022 κολύμπησε συνεχόμενα από τη Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο για 64 ώρες και 5 λεπτά, εξέδωσε το πρώτο του παιδικό βιβλίο, με τίτλο «Κολυμπώντας πέρα από τα όρια». Σε αυτό, σκιαγραφεί σκέψεις και συναισθήματα των παιδικών του χρόνων και περιγράφει όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά την ενασχόλησή του με την κολύμβηση. Ουσιαστικά, μέσα από την πρώτη του αυτή συγγραφική προσπάθεια, επιδιώκει να ωθήσει τα παιδιά αφενός να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους άθλημα και αφετέρου να εργάζονται με σκοπό να ικανοποιήσουν τους στόχους και τα όνειρά τους.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Ψυχογιός» και απευθύνεται σε παιδιά 7-11 ετών. Την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Σγουρός.
«Το κορίτσι που πετούσε», Κυριάκος Αθανασιάδης
Οι Εκδόσεις «Μίνωας» και ο συγγραφέας Κυριάκος Αθανασιάδης, συνέστησαν στο παιδικό και νεανικό κοινό «Το κορίτσι που πετούσε», τον περασμένο Απρίλιο. Την εικονογράφηση επιμελήθηκε η Ναταλία Καπατσούλια.
Όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, «Το αγόρι είναι το αγόρι, και το κορίτσι είναι το κορίτσι, και είναι καλοκαίρι, και είναι στο νησί, και οι δυο τους είναι δώδεκα χρονών. Και δεν θέλουν να ξέρουν, δεν θέλουν να σκέφτονται, δεν θέλουν τίποτε μα τίποτε άλλο από τον κόσμο, και από τη ζωή, και από τους άλλους. Τίποτε. Θέλουν μόνο να σκαρφαλώνουν στους βράχους και να πλατσουρίζουν στα νερά. Θέλουν να γεμίζει το δέρμα τους αλάτι, και τα μαλλιά τους άμμο. Και στα δάχτυλά τους να στάζει ζουμί από καρπούζι. Γιατί είναι ωραίο να είσαι αγόρι εκεί, στα δώδεκά σου, και είναι ωραίο να είσαι κορίτσι, πάλι στα δώδεκά σου. Είναι ωραίο να ’ναι καλοκαίρι, και να ’στε στο Νησί. Και είναι ωραίο, ακόμα πιο ωραίο, εκείνη να ’χει ένα σύμπαν στα μάτια και να σαλεύει στο στόμα της μια παγωμένη φωτιά. Και είναι ακόμα πιο ωραίο όταν εκείνη, το κορίτσι, μπορεί να π ε τ ά ε ι.
Ένα βιβλίο για τη δύναμη της αγάπης, για τη φιλία, τα όνειρα, την τέχνη, τα καλοκαίρια… και για όλα τα κορίτσια που πετούν».
«Στα παλάτια της Κνωσού» & «Μέγας Αλέξανδρος», Νίκος Καζαντζάκης
Ιδιαίτερη χαρά μάς έδωσαν οι Εκδόσεις «Διόπτρα», που μόλις πριν από δύο μήνες προχώρησαν στην κυκλοφορία των βιβλίων «Στα παλάτια της Κνωσού» και «Μέγας Αλέξανδρος» του Νίκου Καζαντζάκη, σε εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου.
Όσον αφορά, το βιβλίο «Στα παλάτια της Κνωσού», πρόκειται για μια αφήγηση του μύθου του Μινώταυρου, η οποία παρέχει συνάμα μια συναρπαστική εικόνα του μινωικού πολιτισμού. Μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο, οι νεαροί αναγνώστες γνωρίζουν την Κνωσό της εποχής εκείνης και, παράλληλα, μέσα από τις αξίες της ελπίδας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας που αναδεικνύεται μέσα από την πλοκή, σκιαγραφείται η άποψη του Καζαντζάκη για την Ιστορία.
Σχετικά με το βιβλίο «Μέγας Αλέξανδρος», ο Νίκος Καζαντζάκης παραθέτει διαφορετικές όψεις της προσωπικότητας του Μακεδόνα αλλά και την επιμονή του στην εκπλήρωση της αποστολής του. Η ιστορία του Μέγα Αλέξανδρου αποδίδεται με τη βοήθεια ενός νεαρού αφηγητή, του Στέφανου.